4 причини для кожного католика взяти участь в реколекціях
  • Птн, 10/03/2017 - 09:57

Я нещодавно пройшов 8-денні «тихі» реколекції, натхнені «Духовними вправами св. Ігнатія». Давненько я не проходив реколекцій такої глибини, тому для мене це було вражаюче.

А коли ти останній раз був на реколекціях?

Коли ставлю це запитання дорослим, то вони зазвичай відповідають, що десь в середній чи старшій школі. В декого це було трохи пізніше – десь в період студентства.

А пригадай, коли ти останній раз був на реколекціях. Не пора знову? Зараз період Великого Посту – якраз чудова нагода пройти хоча б одноденні реколекції. А ще краще трьохденні, п’ятиденні чи восьмиденні – якщо в тебе є така можливість.

Ось чому:

1) Наслідування Ісуса

Ісус часто для молитви відходив у самотнє місце. В Євангелії про це неодноразово згадується: «Ісус відійшов у самотнє місце, щоб помолитись».

Якщо Ісусові був потрібен час для усамітнення, то тим більше він потрібен нам. Він провів сорок днів в пустелі, в молитві і пості. Це навіть довше, ніж 30-денні «Духовні вправи св. Ігнатія»!

Що важливо, Ісус закликає нас відпочивати: «Ідіть самі одні осторонь, десь насамоту, та й відпочиньте трохи» (Мр. 6,31). Прийми Ісусове запрошення, і водночас будеш наслідувати Його.

2) Ти втомився

Сьогодні багато людей перепрацьовують. Нам важко відокремити особисте життя від роботи, оскільки ми часто перевіряємо електронну пошту вдома, на вихідних, у відпустці. Швидше за все, і виспатись тобі не завжди вдається.

Реколекції дають тобі можливість відпочити і відновитись. Під час моїх 8-денних реколекцій я почувався дуже вільним, бо міг лягати ввечір і не налаштовувати будильника на ранок. Візьми коротку перерву від щоденного хаосу і спробуй відчути той мир, який Ісус хоче запропонувати тобі впродовж цих реколекцій.

3) Ти потребуєш тиші

Деякі реколекції становлять серію «точок», для яких дається час для роздумів. Інші проходять у повній мовчанці. «Тихі» реколекції можуть насторожити тебе, але вони вартують того, щоб їх спробувати. Тиша дозволяє нам бути більш уважними до Божого шепоту в наших серцях.

Під час реколекцій увімкни в телефоні режим «в літаку», не заглядай в електронну пошту і чати, не заходь в соціальні мережі. Ти відчуєш полегшення від того, що тебе постійно не заливають масою інформації. Таке звільнення дасть більше часу для молитви і читання.

4) «Закохайся» в Святе Письмо

Під час моїх «тихих» реколекцій я мав щодня молитись чотири години, роздумуючи над певними уривками з Біблії. Молитва впродовж такого довгого періоду допомагає переоцінити молитву з Писанням заради самої молитви.

Якщо читання Святого Письма не є значною частиною твого духовного життя, то тихі реколекції під проводом духівника дадуть тобі можливість «закохатись» в Старий і Новий Завіт. Використовуй уяву і дозволь Богові промовляти до тебе.

Що ж тепер робити?

Неодмінно спробуй! Зараз, в період Великого Посту при церквах і монастирях проводять великопісні реколекції. Поцікався у знайомих, на парафії, у священика, куди можна записатись. Не пожалій часу для цього. Якщо не вдасться потрапити на «виїзні» реколекції, дізнайся, коли на твоїй парафії будуть проводити кількаденні реколекції (їх зазвичай проводять в часі Посту).

Спробуй запитати Бога, куди Він кличе тебе. Він має для тебе багато несподіванок. Нехай твоє серце буде готовим і відкритим на прийняття багатьох ласк, які Бог хоче тобі подарувати.

Переклад – «Католицький оглядач» за матеріалами ChurchPop