400 представників релігій зберуться у Ватикані
  • Суб, 24/10/2015 - 18:05

Спеціальна міжнародна конференція за участю близько 400 делегатів з усього світу пройде у Ватикані. Таким чином тут відзначатимуть  50-ту річницю проголошення II Ватиканським Собором декларації "Nostra Aetate".

Соборний документ про ставлення Церкви до нехристиянських релігій - найкоротший, і один з найважливіших - був оголошений 28 жовтня 1965 р. Він створив нові тенденції у стосунках  Католицької Церкви з іншими релігіями.

Триденна зустріч 26-28 жовтня організована спільно Папською радою з міжрелігійного діалогу та Комісією з релігійних контактів з юдаїзмом, яка діє в рамках Папської ради сприяння християнській єдності. На ній зберуться кілька сотень представників різних релігій. У середу 27 жовтня вони будуть присутні на загальній аудієнції у Ватикані та зустрінуться з Папою.

Декларація "Nostra Aetate" відкрила Католицьку Церкву до діалогу з великими релігіями світу. Вона чітко визнала певні позитивні цінності нехристиянських напрямків віри і запропонувала їм співпрацю в важливих завданнях людства. Цей документ, висловлюючи повагу до різних вірувань і релігій, згадує такі релігії, як іслам і буддизм, а юдаїзму присвячує окремий великий розділ. У декларації стверджується, що Церква відкидає як чужі духу Христа дискримінацію або переслідування людей, які чиняться з причини походження чи кольору шкіри, соціального статусу або релігії.
 
За рік до проголошення декларації - 19 травня 1964 р. Павло VI встановив Секретаріат для не-християн, який в результаті реформи Римської курії 1988 року змінив свою назву на Папську раду з міжрелігійного діалогу.