4,5% смертей в Нідерландах спричинені евтаназією
  • Чтв, 03/08/2017 - 18:44

Евтаназія стала звичним способом померти в Нідерландах. Відповідно до даних дослідження, 4,5% від усіх смертей наступили в наслідок добровільного самогубства з допомогою лікаря. Окрім того, дані показують, що кількість прохань про евтаназію зростає серед осіб, котрі не є смертельно хворі.

У 2002 році Нідерланди стали першою країною в світі, де було узаконено можливість померти з допомогою лікаря. В цій країні дозволено як просити лікаря приписати смертельну дозу ліків, так і ввести смертоносну ін’єкцію. Для цього особа повинна зносити «невимовні страждання» без надії на полегшення, однак її стан не повинен бути смертельним.

«Виглядає на те, що зараз пацієнти більш охоче просять про евтаназію, а лікарі більш охоче її уділяють», - розповідає доктор Агнес Ван дер Гайде з Медичного центру при Університеті Ерасмус в Роттердамі.

Дослідження проводилось за період останніх 25 років шляхом опитування лікарів. Результати показують, що в 1990 році, ще до того як евтаназія стала легальною, 1,7% смертей були в наслідок евтаназії. До 2015 року ця цифра зросла до 4,5%. Більшість з цих осіб – 92% - мали серйозну хворобу, а решта мали проблеми, пов’язані із старшим віком, ранньою стадією слабоумства чи психіатричні проблеми чи їх поєднання. Більше третини з тих, хто помер, були віком понад 80 років.

Доктор Ван дер Гайде розповідає, що кількість прохань про евтаназію від осіб, які не є смертельно хворі, досі становить невелику частку, однак вона зростає.

За даними дослідження, близько 8% осіб, що померли в 2015 році, просили про допомогу в смерті.

Скот Кім, біоетик з Націонільного інституту здоров’я США, котрий не брав участь в дослідженні, зазначив, що такі дані є дуже тривожними, особливо коли йдеться про осіб, які просять про евтаназію через свій старший вік.

«Існують люди похилого віку, котрі можуть мати проблеми зі здоров’ям, однак ці проблеми не загрожують їх життю. Вони – старі, не можуть рухатись, їхні друзі померли, а діти перестали їх відвідувати», - зазначає він. – «Така тенденція повинна бути винесена для дискусії. Чи вважаємо ми їхнє життя вартим продовження?».

Окрім Нідерландів, евтаназія є легальною в Бельгії, Канаді, Колумбії. Швейцарія, Німеччина та шість штатів у США дозволяють самогубство з допомогою лікаря, інформує Catholic Herald.