5 фільмів про святих для домашнього перегляду
  • Втр, 14/08/2018 - 09:19

Вихідний недільницй день, чи просто вечір, коли хочеться відпочинку, але не пасивного, а корисного, такі фільми стануть у нагоді.Художній підхід, режисерське бачення, через визначні постаті людей, які жетвою свого життя обстоювали віру, допоможе відкрити глибину християнства.

1. “Клара і Франциск”. Екранізація життя двох святих з Ассізі – Франциска і Клари. Стрічка оповідає про їхнє життя, духовний розвиток і особисте становлення. І Клара, і Франциск сильно вплинули один на одного, а об’єднала їх любов до Христа та ближніх. Орден, який започаткував Франциск, вирізнявся своїм прогресивним мисленням: у той період, коли “єритики” палали на вогнищах інквізиції, вони керувалися святим Божим помислом і йшли на зустріч абсолютно всім. Вони не мали власних келій, жили практично на вулиці, уподібнювалися біднякам, їли найгіршу їжу, залишалися просто неба під дощем, снігом чи палючим сонцем. У це й же час ченці власноруч відбудовували храми, і особливою харизмою збирали все більше людей в лавах рідного ордену.

2. Дон Боско”. У центрі сюжету – біографія італійського священика і педагога св. Дона Боско, який жив у ХІХ столітті в Турині та присвятив все своє життя турботі, вихованню та навчанню потребуючих хлопців. Цей фільм розповідає про його життя, шляхи і труднощі, з якими він стикався. У фільмі показана художня інтерпретація подій починаючи з дитинства Дона Боско і закінчуючи отриманням схвалення Товариства Св. Франциска Сальського (Салезіанців) від церковних властей.

3. “Святий Августин”. Фільм оповідає про духовний шлях св. Августина, його духовну еволюцію від учасника секти маніхеїв до християнства. П’яте століття нашої ери. Римська імперія та її столиця страждають від нашестя вандалів. На руїнах імперії протистоять один одному ранні християни і язичники. Августин, колишній оратор, а нині – єпископ міста Гиппон, богослов і письменник, стає свідком всіх цих подій Єпископ Августин намагається підтримати людей, але час від часу він згадує давно минулі дні…

4. “Свята Варвара”. На початку четвертого століття в Римі правив імператор Діоклетіан, В 303 і 304 роках він випустив чотири едикти проти християн, згідно яких християнство було заборонено. На християн почалося сильне гоніння по всій імперії, всіх хто не зрікався віри і не приносив жертви імператору і язичницьким богам – вбивали. У фільмі розповідається про Варвару, дочку римського намісника в Сирії. Коли дівчина дізналася, що її рабиня, – християнка і побачила її страту, то перейнялася християнством. Варвара познайомилася з християнами і прийняла хрещення. Це було рішення, яке коштувало їй життя.

5. “Ключі від Царства Небесного”. В основі стрічки не біографія святого, а художній твір. Дія фільму розпочинається у Шотландії, потім переноситься у Китай і охоплює більш ніж половину століття. У центрі сюжету історія священика Френсіса Чизхолма, який десятиліттями розбудовував християнську спільноту у Китаї. Там він пережив і Другу Світову війну, і епідемії, і тотальну бідність. Попри це отець залишився сильним духом і люблячим до ближніх. Як йому це вдалося? Дивіться у фільмі.

Фундація Духовного Відродження