5 християнських кліше, якими себе обманюємо
  • Птн, 20/07/2018 - 09:12

Іноді задля того, щоб полегшити розуміння істини, люди спрощують її, або й узагалі замовчують. Але ж приховувати істину — це те ж саме, що говорити неправду.

Ось п’ять поширених у світі „штампів“, які всім подобаються, але за якими немає жодних біблійних підстав.

Коли Бог зачиняє двері, то відчиняє інші

Якщо Господь зачинив якісь двері для вас, немає жодної гарантії, що будуть відчинені інші. Цілком можливо, що жодні інші двері не відчиняться. А так Бог каже вам, що ви потрапили не за тією адресою. Бог відчиняє і зачиняє двері на власний розсуд. Тож нічого надзвичайного, якщо в якийсь момент всі ваші двері будуть зачинені.

Найбезпечніше місце — перебувати у волі Бога

Якщо ви живете з волі Бога і сподіваєтеся, що це ваша гарантія від неприємностей, то дозвольте вас засмутити: Бог дав безліч чудових обіцянок, але серед них немає обіцянки, що ви не піддастеся небезпекам.

Зупинись і розслабся, Бог все зробить сам

Є одне християнське гасло: „Бог все зробить Сам“. Та воно потребує, якщо не перегляду, то хоча б уточнення. Всевишній дійсно, все зробить. Та воно мало б звучати так: „Довірся Богові і продовжуй рух вперед“. Бог зробить Свою працю, але й нам потрібно працювати зі старанням і послухом.

Бог не дасть нести більше, ніж вам під силу

Блага звістка полягає в не на тому, що Бог не дасть вам нести ношу, яка для вас непідйомна. Блага звістка в тому, що Бог не дасть вам ношу, непідйомну для Нього Самого. Зрозуміло, Біблія говорить, що Бог не посилає випробувань понад силу. Але хіба мова йде про нашу силу? Адже з Богом все можливо!

Бог допомагає тим, хто сам собі допомагає

Ця думка дуже далека від біблійної істини, якщо розуміти її, як умову отримання Божої допомоги через власну „крутизну“. Якщо Бог допомагає тільки тим, хто допомагає сам собі, ми всі у великій біді. Христос прийшов на землю не заради духовних гігантів, морально стійких і праведних. Бог прийшов заради грішників, заради нас із вами:

„ Почувши те, озвався: “Здорові не потребують лікаря, лише хворі. Ідіть, отже, і навчіться, що значить: Я милосердя хочу, а не жертви. Бо я прийшов кликати не праведних, а грішних.”“ (Матея 9: 12-13).

Хоча всі ці кліше придумані і використовуються із найкращими намірами, користі від цих штампів — жодної. Основна причина — вони не мають біблійного підґрунтя. Проголошення біблійних принципів — це не тільки питання істини, а й любові. Любімо ближніх, правильно розпоряджаючись своїми словами, і правильно сповіщаючи істину:

„ А тепер, брати, якщо б я прийшов до вас і заговорив мовами, яка вам користь із мене, коли я, говоривши до вас, не вділю вам ні об’явлення, ні знання, ні пророцтва, ні науки?“ (1 Корінтян 14: 6).

 

Переклад Наталії ПАВЛИШИН