5-літній Ювілей Івано-Франківської Митрополії
  • Втр, 20/12/2016 - 14:20

Дорогі у Христі!

В ці дні церковна спільнота Івано-Франківської Митрополії відзначає свій перший невеличкий 5-тилітній ювілей. 13 грудня 2011 року Глава і Отець нашої Церкви Блаженніший Святослав Шевчук, здійснюючи свій перший офіційний візит до Івано-Франківська, у присутності численних єпископів, священиків, богопосвячених осіб і вірних,  проголосив утворення Івано-Франківської Митрополії та іменував першого в історії Митрополита Івано-Франківського. До складу Митрополії входить Івано-Франківська Архієпархія та Коломийсько-Чернівецька Єпархія. Митрополитом став, добре знаний своїм вірним підпільний священик, а тепер єпископ – наш Владика Володимир Війтишин.

 Дві християнські чесноти, які повинні відкривати нам духовний зміст цієї особливої події – утворення нової церковної структури – нашої Митрополії – це мужність і милосердя. Вони також мають бути дороговказом – як і в якому напрямку має розвиватися Церква: мужньо і милосердно.

Церковна структура інколи здається для простих віруючих чимось далеким і не дуже зрозумілим, а, може, і непотрібним, але якщо заглянути глибше, то можна помітити, що Церква, як і будь-яка спільнота людей, має свою структуру, тобто свій порядок: хтось очолює чи керує, хтось підпорядковується, хтось виконує відповідні завдання. Так само і Церква, яка була заснована два тисячоліття тому Ісусом Христом на Петрі, розвивається і живе так, як Христос її організував. Навіть апостол Павло дає певні вказівки для церковної спільноти і, посилаючись на Ісуса, каже, що Він «настановив одних апостолами, інших – пророками, ще інших – євангелистами і пастирями, і вчителями, для вдосконалення святих на діло служби, на будування Христового тіла… » (Еф. 4, 11–13).

У пастирському листі «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» Блаженніший Святослав нагадує, що «парафія – це спільнота вірних, які під проводом єпископа з душпастирями здійснюють своє покликання до єднання з Богом-Отцем через Господа Ісуса Христа у Святому Дусі. Господь Ісус безнастанно діє в наших спільнотах через Святого Духа, посилаючи Його дари на розбудову і зростання свого Тіла». Парафія, так як і єпархія, митрополія чи ціла Церква, здійснює свою місію згідно євангельських правил, бо всі ми «одне в Христі тіло» і кожен має служити згідно дарів і покликання, яке отримав від Господа Бога: «коли то дар пророцтва, виконуймо його мірою віри; хто має дар служіння, нехай служить; хто навчання, нехай навчає; хто напоумлення, нехай напоумляє. Хто дає - у простоті; хто головує - дбайливо; хто милосердиться - то з радістю» (Рим 12, 7-8).

Наша Митрополія була проголошена в день Св. Апостола Андрія. Ім’я «Андрій» означає мужній. Блаженніший Святослав у своїй проповіді з нагоди утворення Митрополії, дав певні напрямні для розвитку Церкви, кажучи: «Саме для того, щоби наша Церква тут, на Прикарпатті і на Буковині, могла вільно і ефективно голосити Слово Боже, знайомити з Воскреслим Христом, присутнім у Церкві, усіх тих, що його шукають, саме для цього утворюється ця нова структура».

Як Церква – духовенство і вірні -  повинні виконувати цю місію? Ми повинні робити це МУЖНЬО. Так робили перші апостоли, проповідуючи Христа, віддавши за Нього своє життя. Так продовжували мужньо захищати Христа і Церкву сучасні сповідники віри і мученики, зокрема – блаженномученики, мощі яких вшановуємо у нашому архікатедральному соборі – Симеон Лукач та Іван Слезюк, а також Григорій Хомишин, місце поховання якого залишилось невідомим.

Одним з наступних празників, які слідують дню проголошення нашої Митрополії є день Святого Миколая. І так би хотілося, щоби іншим вказівним та супутнім світлом для місії нашої Митрополії, як духовенства так і вірних, – було милосердя – чеснота, якою відзначався і через яку всі знають Святого Чудотворця. Місія Церкви в цілому і всіх структур зокрема – це мужньо проповідувати Слово Боже і чинити діла милосердя, бо Христос залишив нам дуже серйозний заповіт: «Усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших – ви мені зробили… те, чого ви не зробили одному з моїх братів найменших – мені також ви того не зробили» (Мт. 25,40.45).

Хочеться, на завершення, згадати слова-побажання, які 5 років тому пролунали з уст Блаженнішого Святослава і які повинні бути для всіх нас, словами заохочення для гідного і достойного християнського життя: «Нехай ця Митрополія стане осередком проголошення цієї Доброї Вісті і осередком життя тих, які знайшли цього Жаданного, і щедро хочуть поділитися радістю своєї знахідки з усіма, хто цього Жаданного можливо сьогодні ще не знає. Нехай ця Митрополія буде центром духовного корму, який буде помножувати Христос за посередництвом Архієреїв і духовенства цієї Митрополії, для того, щоби в пустелі сьогоднішнього життя ніхто не був духовно спраглим і голодним, бо він буде близько до Христа Спасителя».

Тому, дорогі браття і сестри, не забуваймо молитися за провідників нашої Церкви, щоби вона розвивалася і своїми молитвами та служінням приводила людей до Господа. Дякуємо Вам, дорогі наші читачі, дорогі браття і сестри за Вашу вірність святій Церкві, за вашу жертовну працю і служіння для добра Церкви. Бажаю Вам і собі, в цей Богом благословенний день, бути мужніми, як Святий Андрій і милосердними, як святий Миколай.

 о. Йосафат Бойко, ВС

«Ця Митрополія не виникає на голому місці, але є логічним продовженням свідоцтва і життя того живого Духа Святого, Який діє у Церкві від часів Хрещення України по сьогоднішній день. Як не згадати нам сьогодні, у це свято Андрея Первозванного, великого Отця нашої Церкви Слугу Божого Митрополита Андрея Шептицького, який був третім з черги Єпископом цієї Дієцезії? Як нам сьогодні не згадати Блаженного Священномученика Григорія Хомишина, пам’ятний знак якому будемо благословити по закінченню цієї Божественної Літургії? Як нам не згадати інших Блаженних Священномучеників, які спочивають у цьому храмі: Симеона Лукача та Івана Слезюка, і багатьох інших, які справді своїм життям поклали фундамент та основи для цієї Митрополії, яку ми сьогодні з вами будуємо і на вічні віки встановляємо?»

(З проповіді Блаженнішого Святослава в Архікатедральному Соборі Воскресіння Христового в Івано-Франківську, 13-12-2011).