5 міфів про чистилище
  • Втр, 07/11/2017 - 11:32

Як відомо, у листопаді Католицька Церква особливо молиться за свої померлих. З цієї нагоди пропонуємо матеріал про міфи стосовно чистилища.

Бачення Чистилища у більшості людей сформоване міфами і неправильними уявленнями.

По-перше, ось як Катехизм Католицької Церкви описує чистилище:

«Ті, що вмирають у ласці й приязні Божій, але ще недосконало очищені, хоча мають запевнення про своє вічне спасіння, після смерті переходять очищення, щоб здобути святість, необхідну для входження до небесної радості. Це остаточне очищення вибраних Церква називає Чистилищем, яке цілковито відрізняється від кари проклятих».

«Це вчення спирається також і на практику молитви за померлих, про яку вже говорить Святе Письмо… Від найраніших часів Церква вшановувала пам'ять померлих і молилась за них, приносячи за них зокрема євхаристійну жертву …, щоб, очищені, вони могли дійти до блаженного бачення Бога. Церква також рекомендує давати милостиню, здійснювати відпусти і покутні діла заради померлих…»

(ККЦ 1030-1032)

А ось 5 найпоширеніших міфів про чистилище:

 

Міф 1. Чистилище — це другий шанс на порятунок

Правда. Після смерті вічна доля людини визначена: вона або матиме вічність на небесах, або в пеклі. Чистилище — це тимчасове місце, куди люди, яким визначене життя вічне,  можуть потрапити, аби приготуватися до небес. Опинившись у чистилищі, людина не може змінити свою вічну долю – не існує другого шансу після смерті.

Міф 2. У Біблії нема чистилища

Правда. У Першому Посланні до Коринтян 3 Павло описує період після смерті, але ще перед входженням до неба, в якому християнин очищається вогнем. Це чистилище.

Існують інші біблійні свідчення, наприклад, в Євангелії від Матея 12, Ісус згадує про можливість прощення гріхів після смерті, а також у Другій Книзі Макавеїв 12, привертає увагу практика молитися за померлих (поняття чистилища набуває сенсу).

Міф 3. Чистилище — це спосіб бути врятованим поза Христом

Правда. Як уже згадувалося, чистилище існує тільки для людей, які померли у примиренні з Христом і яким призначене небо. Крім того, процес очищення у чистилищі відбувається  тільки через благодать Ісуса Христа. Так от, замість того, щоб конкурувати з Христом, чистилище — це засіб  благодаті Христової.

Міф 4. Відпусти є одним зі шляхів купити спасіння

Правда. Індульгенція — це практика, започаткована Церквою, яка обмежує або усуває необхідність потрапляння до Чистилища після смерті. Проте відпусти не визначальні у питанні, чи йде людина до раю чи до пекла.

Крім того, оскільки історично мали місце зловживання щодо індульгенцій, продаж духовних речей Католицька Церква вважає гріхом (Симонія).

Міф 5. Молитви за померлих — це пізньосередньовічний занепад віри

Правда. Насправді, молитви за померлих практикувалася євреями ще до Ісуса, як розповідається у Другій Книзі Макавеїв 12. Існувала ця практика також і в ранній Церкві.

ChurchPop