5 порад для матерів як ефективно провести вечір в колі сім’ї
  • Суб, 11/11/2017 - 15:57

Зазвичай ми складаємо плани на початок нашого дня, є безліч статей про те, як правильно розпочати свій день (чи як не варто), але варто не забувати і про його завершення! Якщо в тебе є діти, то організація часу ввечір є особливо важливою.

Діти більш чутливі до занепокоєння і тривоги, ніж дорослі. Чутливість дитини робить її схожою на губку, що вбирає емоції. До віку 4-5 років дітям важко розглядати ситуацію, проектуючи її в майбутнє – дитина живе в теперішньому. «Швидко! Ми не встигаємо!» і інші, схожі на ці фрази, дитині важко зрозуміти.

Щоб залишатись організованими і насолоджуватись сімейними вечорами, спробуй скористуватись цими порадами.

1. Плануй свій тиждень

Планування – це найкращий спосіб не розсіюватись. Знати, що на тебе чекає, дозволяє тобі розпоряджатись часом правильно і встановлювати час для роботи (н-д.: зустріч о 18:00, спортивне тренування в дитини о 19:00, вечеря о 20:30… ) і відпочинку. Глобальне бачення забезпечує структуру і спокій.

Планування на кілька днів наперед дозволяє визначати завдання і обов’язки для усіх членів сім’ї: Хто забирає дітей зі школи/садочку? Хто іде на закупи? Хто веде дітей на позакласні заняття? Хто буде вдома на обід?.. Повішай розклад на тиждень на холодильнику, щоб усі могли його бачити.

2. Залиш час для забави

Навіть якщо час обмежений, завжди залиш трохи часу для забави, для читання історій і спільної молитви. «Деколи вечорами мені здається, що я беру участь в якихось перегонах, де вирішальна кожна секунда», - розповідає Інгрід, мати 3-річного Лео. – «І коли я відчуваю, що стрес наростає, я намагаюсь розвіяти його забавою. Я лягаю на підлогу на п’ять хвилин і ми бавимось в літака чи лоскотаємо один одного. І це – справжнє полегшення».

Діти – це не дорослі. Вони потребують прихистку і відчуття безпеки. Тихий час перед сном, читання історії та особиста чи сімейна молитва – це важливий і приємний ритуал. Обмеженість часу можна надолужити за рахунок якості нашого спілкування.

3. Спочатку виконай усю першочергову господарську роботу

Повернувшись з роботи чи школи, спочатку зроби все вкрай необхідне, а потім зможеш відпочити. «Коли я повертаюсь додому, то, зберігаючи робочий темп, одразу приступаю до приготування їжі», - розповідає Емілі, мама двох хлопців віком 4 і 1 роки. Впродовж цього часу хлопці перекушують, бавляться і розслабляються. Коли їжа готова, ми вечеряємо і тоді маємо час для відпочинку!»

Натхнення для приготування страв завжди можеш знайти в журналах чи в інтернеті. Запроси на допомогу дітей. Вони дуже люблять брати участь в приготуванні, а час на кухні можна перетворити у веселу спільну справу.

4. Заохочуй дітей бути незалежними

Деколи нам здається, що наші діти не здатні зробити щось самі, однак вони так люблять бути незалежними! «Я завжди допомагала своїй доньці приймати душ», - розповідає Мері, мама 6-річної Луїзи. – «Я допомагала їй роздягатись, складати одяг, вмиватись, мити голову… Одного вечора, коли я збиралась промити її волосся, вона сказала: «Мамо, я вже це зробила». Тоді я зрозуміла її бажання робити це самостійно, проявляти свою незалежність. Від того часу вона кожного вечора приймає душ сама, без моєї допомоги».

Коли твої діти отримують більше автономії, ти отримуєш нагоду зайнятись іншими справами (приготування їжі, прання, наведення порядку і т.д.), щоб опісля приєднатись до відпочинку своїх дітей.

5. Записуй, які справи залишились на наступний день

Замість того, щоб складати безмежний перелік справ, які потрібно виконати, запиши кілька невеликих справ, на які сьогодні не вистачило часу і які слід зробити завтра. Розумове перезавантаження виснажує – наприклад, намагатись допомогти дитині з домашнім завданням в той час, коли ти думаєш про емайл, який забула вранці відправити. Спробуй собі допомогти, склавши перелік справ, які вже зроблено і які ще залишилось зробити.

«Перед тим, як виходити з роботи, я завжди виділяю 10 хвилин для того, щоб перерахувати усе, що ще не завершено», - розповідає Джулі, мати трьох дітей. – «Особливо перед вихідними. Це дозволяє мені вийти в спокої і повернутись в понеділок, знаючи точно що я маю зробити».

Записування того, що ти зробила, допоможе зрозуміти ключові моменти дня чи тижня. Відчувати вдячність до себе самої і гордість за усе, що вдалось зробити – важливий фактор для хорошого самопочуття.

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами Aleteia