5 вересня Папа Франциск канонізував Мати Терезу з Калькутти
  • Втр, 05/09/2017 - 10:11

Пам'ять про матір Терезу живе й сьогодні у Калькутті (там проживає 12 мільйонів осіб), де вона понад півстоліття тому з 5 рупі у кишені і непохитною вірою в Бога розпочала свою велику місію. У 1952 році був заснований будинок-лікарня для вмираючих «Nirmal Hriday» (чисте серце). Мати Тереза стала символом Калькутти і всієї Індії.

Одного разу сестри-калькутки в одному з центрів для прокажених в Індії були атаковані ножем. Вони були важко поранені, лежали у лікарні. Матір Тереза відвідала їх. Коли вона повернулася, то сяяла радістю і повторювала: «Сестри пробачили зловмисника, не відчувають нічого злого до нього». Для матері найважливішою частиною цієї історії було те, що сестри пробачили, що Ісус переміг у їхніх серцях (Спогад Мати Тереза з Калькутти, Час милосердя 12/2001).

Агнеса Гонжа Боякшу народилася 26 серпня 1910 р., але завжди відзначала свій день народження 27 серпня, в день свого хрещення, яке вона вважає «справжнім народженням». Вона була однією з п'ятьох дітей. Тільки троє дітей вижили: Агнес, її старша сестра і старший брат. Батько Агнес був будівельним підрядником і відомим бізнесменом, також брав активну участь у політичному житті, був на службі в міській раді, надавав фінансову підтримку церкві, навіть подружився з архієпископом Скоп'є, який був частим гостем у домі Боякшу. Батько раптово помер в 1919 році. Ймовірно, був отруєний - Агнес тоді було всього дев'ять років.

Мати Тереза з Калькутти говорила, що віра міститься в двох словах: любов і милосердя.
Унікальність її освіти в тому, що в дитинстві її матір брала за руку і вела в інші будинки, щоб допомогти нужденним людям. Її дім був наповнений внутрішньою гармонією молитви, роботою і взаємними хорошими відносинами. У цю гармонію втрутилась трагічна загибель батька. Ця смерть потрясла добробут родини, але її гармонії не знищила.