5 висловів Папи Франциска про гендерну ідеологію
  • Пон, 05/12/2016 - 13:50

Протягом свого понтифікату Папа Франциск зробив різні, але завжди чіткі, заяви про гендерну ідеологію, течію, яку окремі уряди намагаються нав’язати через виховання дітей, і яка вважає, що стать людини це не біологічна реальність, а соціокультурний елемент.

Наводимо 5 висловів Папи стосовно цієї дискусійної теми.

1. Це ідеологія, яка колонізує                                                    

Наприкінці липня 2016 р., в промові до єпископів, під час перебування в Польщі, Папа сказав: «В Європі, Америці, Латинській Америці, Африці, в деяких країнах Азії є ідеології, які справді колонізують. І одна з них – це гендерна ідеологія. Сьогодні дітей, - дітей!, - в школі навчають цього, що стать кожен собі може вибрати. Чому цього навчають? Тому що шкільні книги роблять люди або інституції, у яких є гроші. Це ідеології, які колонізують, їх підтримують впливові країни. Це жахливо». 

2. Вона спустошує антропологічну основу родини

«Ця ідеологія представляє нам суспільство без розрізнення статей та спустошує антропологічну основу родини». Апостольське послання Amoris Laetitia, 86

3. Це омана людського розуму

В березні 2015 р. в одній з промов Папа говорив про «колонізуючи ідеології», які серйозно зачіпають родину. Вони «існують в Європі та досягають також іншого берегу океану. А потім ця омана людського розуму, тобто гендерна ідеологія, створює величезну плутанину».  

4. Це крок назад

В квітні 2015 р. Папа виголосив катехезу, в якій говорив про людину, створену Богом як чоловік і жінка. В тому числі, він сказав: «Сучасна культура відкрила нові виміри, нові свободи та нові глибини для збагачення розуміння відмінностей між чоловіком та жінкою. Але водночас породила багато сумнівів та скептицизму. Наприклад, я запитую в себе, чи не є так звана гендерна ідеологія плодом розчарування та бажання скласти руки, зорієнтована на те, щоб знищити статеві відмінності, тому що не вміє правильно переживати їх. Так, ми ризикуємо зробити крок назад. Знищити відмінності – це створити проблему, а не вирішити її».

5. Виховувати дітей в гендерній ідеології – це зло

Під час прес-конференції в літаку, по дорозі з Азербайджану до Риму, Папа сказав: «Ми маємо поводиться з людьми так, як Ісус. Коли така людина прийшла б до Ісуса, Він би точно не сказав їй: «Йди геть, бо ти гомосексуаліст». Ні. Я говорив про те зло, яким є сьогодні виховання в гендерній ідеології.

Один француз, батько родини, розповідав мені, як розпитував дітей про те, ким вони хочуть бути, коли виростуть. Один хлопчик 10 років відповів йому: «Коли я виросту, хочу бути дівчиною».

Далі Папа говорив про шкільні книги, які навчають гендерної ідеології – це йде проти природи. «Одна річ – якщо людина має цю схильність, навіть, буває, змінює стать. Зовсім інша річ – навчати цього в школі, щоб змінити ментальність. Це я називаю ідеологією, яка колонізує». 

Підготувала: Ольга Волинець