50 років тому Папа передбачав ці наслідки поширення контрацепції
  • Суб, 27/07/2019 - 16:01

В липні 1968 року, 51 рік тому, Папа Павло VI видав енцикліку «Humanae Vitae», що засуджувала методи контролю народжуваності.

Основна лінія енцикліки авторитетно розповідає про красу тієї істини, що сексуальний акт досягає своєї повноти тоді, коли сприяє подружній близькості, є відкритим на зачаття дитини і відбувається в контексті відповідального батьківства. Свідомий вибір штучно недопустити прокреацію (тобто зачаття дитини) порушує цілісність, красу і повноту цього акту.

Більше 50 років тому Папа Павло VI передбачив три наслідки, які матиме поширення контролю народжуваності (чи іншими словами – контрацепція):

 

1. Вона відкриє шлях для подружньої невірності і загального пониження моральних стандартів.

Чи здійснилось це передбачення? Тільки в США, за офіційними даними, рівень розлучень становить 50% (в 1969 році він становив 3%).

2. Чоловік, котрий звикає до використання контрацепції, може забути про пошану, належну жінці, і применшити її лише до інструменту, з допомогою якого він задовольнятиме свої власні бажання.

Сьогодні звідусіль надходять звістки про скандали сексуального зловживання, що мають місце на телебаченні, в політиці, в студмістечках та інших сферах. За приблизними підрахунками, щороку порноіндустрія в усьому світі заробляє близько 95 мільярдів доларів. Що вже говорити про неодружені пари, які живуть статевим життям, прагнучи лише отримати фізичне задоволення…

3. Держава може зобов’язати усіх використовувати контрацепцію, таким чином втручаючись в найбільш особистісну та інтимну сферу чоловіка і дружини.

Тут можна пригадати два випадки: 1) закон в США, що змушував усіх працедавців покривати страхівку на оплату контрацепції своїм працівникам (так званий «HHS contraceptive mandate» адміністрації Обами); 2) політика однієї дитини в Китаї (яку офіційно скасували в 2015 році, однак вона продовжує вносити хаос в демографію, нанісши непоправиму шкоду сім’ям, жінкам та душам ненароджених).

4 відмінності між Природним методом планування (ПМП) та штучною контарцепцією:

1. Штучна контрацепція зумисне недопускає, стерилізує та працює проти зачаття. В той час ПМП поважає плідність такою, як її задумав Бог.

2. Деякі види штучного контролю народжуваності працюють таким чином, що спричинюють аборт. Гормональна контрацепція, протизаплідні пластирі, внутрішньоматкові спіралі та ін. діють таким чином, що не допускають, щоб зачатий ембріон імплантувався в матці (в результаті цей ембріон вмирає).

3. Ймовірні побічні ефекти штучної контрацепції:

- Жінки, що використовують протизаплідні таблетки, мають на 20% більший ризик захворіти на рак грудей, а у випадку тривалого використання – на 40% більший ризик.

- Жінки, що використовують гормональні контрацептиви, мають на 70% більший ризик депресії, а також втричі більшу ймовірність покінчити життя самогубством.

- Збільшений ризик кров’яних згустків, інсульту, інфаркту, депресії, втрати плідності та ін.

4. ПМП є повністю природним, хоча й не всім парам легко його опанувати. Він не потребує фінансових витрат (хіба що оплату за консультації з певними лікарями), не спричиняє ризику захворіти на рак, а пари, які використовують цей метод, мають рівень розлучень 5% (в порівнянні з 50% на загал в США).

Чи були слова Папи Павла VI пророчими? Відзначаючи в цей місяць 51-шу річницю виходу енцикліки «Humanae Vitae», маємо чудову нагоду прочитати її (можливо, хтось – не вперше) та проаналізувати через півстоліття її непроминаючу актуальність.

 

Переклад та адаптація: «Католицький оглядач» за матеріалами catholic-link.org