50 років тому Павло VI відкрив другу сесію Другого Ватиканського Собору
  • Суб, 28/09/2013 - 11:10

29 вересня відзначатиметься річниця відкриття другої сесії II Ватиканського Собору. 3 червня 1963 помер папа Іван XXIII, 21 червня був обраний новий папа Павло VI. Другу сесію, яка тривала з 29 вересня по 4 грудня 1963 відкривав вже він.

Павло VI виступив перед соборними отцями (їх було понад 2400 ) з програмною промовою. Багаторазово посилаючись на свого попередника, Івана XXIII, Понтифік назвав великі теми Собору: саморозуміння Церкви, її реформа, відновлення єдності всіх християн, відносини Церкви до сучасного світу.

Вже наступного дня учасники почали розгляд та обговорення питань, пов'язаних з проектом соборного документу "Про Церкву". ЗМІ звертали набагато більшу увагу на другий етап робіт Собору, ніж на перший. У повідомленнях увага в основному зосереджувалася на питанні про співвідношення Папи і єпископів, відродження постійного дияконату і питанні про вироблення окремого маріологічного соборного документу.

Саме під час другої сесії були прийняті перші документи II Ватиканського Собору: конституція про літургію "Sacrosanctum Concilium" і декрет про стосунки зі ЗМІ "Inter Mirifica".

За матеріалами http://be.radiovaticana.va