6 найстаріших зображень Ісуса
  • Пон, 12/12/2016 - 16:36

Ми не знаємо як виглядав Ісус. Біблія не дає нам точного опису, а найдавніші зображення Ісуса, які дійшли до наших часів сягають 3 століття. Вони дуже відрізняються між собою, тому жодного з них не можна вважати таким, який точно передає вигляд Ісуса Христа. Однак на них все одно цікаво подивитись.

Пропонуємо до Вашої уваги шість найбільш давніх зображень Ісуса.

1) Alexamenos graffito – І-ІІІ ст

Це, мабуть, найдавніше зображення розіп’ятого Ісуса Христа (хоча й богохульне). Воно висічене на гіпсовій стіні поруч із Палатинським холмом в Римі. Зображає чоловіка, який дивиться на розіп’яту на хресті особу з головою осла. Зображення носить назву «Алексаменос поклоняється Богові». Вважається, що автор малюнка мав намір насміхатися з християнина на ім’я Алексаменос.

2) Добрий Пастир – ІІІ ст.

Це зображення зараз розміщене в катакомбах Св. Калліста у Римі і вважається, що було намальоване близько ІІІ ст.

3) Поклоніння мудреців – ІІІ ст.

Це зображення нанесене на зліпку саркофага, що зберігається у Ватиканських музеях. На ньому зображено як троє мудреців приносять дари новонародженому Ісусові. Датується ІІІ століттям.

4) Зцілення розслабленого – ІІІ ст.

Ця картина зображена на стіни баптистерія в сирійському храмі. Зображає історію зцілення розслабленого із Марка 2. Датується серединою ІІІ ст.

5) Христос між апостолами Петром і Павлом, IV ст.

Детальніше зображення Ісуса:

Знаходиться на кладовищі імператорської вілли, що належала Константину і датується IV століттям.

6) Пантократор – VI ст.

Це – найдавніша з відомих ікон Ісуса, що зображає Його як Всемогутнього і Вседержителя. Знаходиться  в монастирі св. Катерини на горі Синай.