60-річчя традиції зустрічей Папи з вірними на молитві «Ангел Господній»
  • Птн, 15/08/2014 - 12:33

У свято Успіння Пресвятої Богородиці 15 серпня 1954 року Папа Пій XII вперше відмовив з віруючими опівдні молитву «Ангел Господній». Це відбулося в папській літній резиденції Кастель Гандольфо у зв'язку з триваючим (з 8 вересня 1953 р.) першим в історії Церкви Святим Марійним Роком. Уся подія сподобалося як вірним, так і Святішому Отцеві, і від осені цього року спільна молитва Папи і вірних у неділю вдень на площі св. Петра стала щотижневою практикою.

Давня особиста секретарка Папи (ще в ті часи, коли як Архиєпископ Еудженіо Пачеллі був Апостольським Нунцієм у Німеччині), німецька монахиня Пасхаліна Ленерт згадувала, як це сталося. Під час перебування в Кастель Гандольфо, куди Папа міг поїхати після відносного закінчення спеки в Римі 31 липня 1954 р., він захотів, аби 15 серпня – у свято Успіння Богородиці – молитву «Ангел Господній», яку відмовляли опівдні, транслювало «Радіо Ватикану», до якого була підключена національна мережа Італійського радіо і телебачення (RAI). І справді, згідно з його бажанням італійські ЗМІ дали світові молитву, яку Папа відмовляв приватно, таким чином до неї могли приєднатися багато вірних в усьому світі.

Ідея сподобалася слухачам і Папі, який, повернувшись до Ватикану після закінчення літніх канікул, вирішив зустрітися з вірними Рима, а за допомогою радіо і телебачення, також з-за кордону, кожної неділі опівдні на марійній молитві. Щоразу це відбувалося з вікна кімнати Папи, що виходить на площу.

Згадуючи ті часи, с. Пасхаліна зазначила, що коли наставав час молитви «Ангел Господній», Папа «у своїй кімнаті не мав тиші», тому що щонеділі та з нагоди великих церковних свят збиралися великі натовпи на площі, яким Папа Пій XII не вмів «чинити опору». «Він завжди підходив до вікна і благословляв», – згадує секретарка Папи. На її думку, умови життя в Кастель Гандольфо сприяли меншому формалізму, тому що там він міг встановити більш безпосередній контакт із людьми.

Натовпи «входили у двір (літньої резиденції), співали, кричали, вигукуючи ім'я Святішого Отця, штовхалися, поки він не з'являвся на балконі та не розпочав діалогу зі своїми «дітьми», такого простого і природного, скромного і піднесеного, що не можна описати словами», – згадувала після декількох років с. Ленерт. Це відбувалося аж до останнього дня перебування Пія XII у своїй літній резиденції – тоді він благословляв аудиторію, потім покидав Кастель Гандольфо.

Звичай, що започаткував Папа Пачеллі, підтримали і розвинули творчо (також через розважання, що передують молитві) його наступники: Іван XXIII, який багато ніжності віддавав дітям, Павло VI, який уперше обговорював у цих розважаннях важливі та навіть драматичні міжнародні справи, Іван Павло І, Іван Павло ІІ, Бенедикт XVI і сьогодні продовжує Франциск. А вікно кімнати Папи, звідки він говорить до вірних на площі св. Петра, стало, завдяки телевізійним трансляціям, відомим у всьому світі.

Варто додати, що перший «Ангел Господній» Папи, 60 років тому, доступний для прослуховування та огляду на сайті, присвяченому Пію XII: www.papapioXII.it .