668 років булі Климента VІ на захист євреїв
  • Чтв, 07/07/2016 - 15:05

6 липня цього року виповнилось 668 років булі Папи Климента VІ, якою він засудив насильство над євреями. Того часу Європа страждала від великої епідемії чуми, яку називають Чорною смертю. За оцінками археологів та істориків низка епідемій чуми того часу забрала життя до 60% населення Європи.

Піком епідемії чуми стали 1348 – 1350 роки. Серед європейських християн поширилась легенда про те, що епідемію чуми викликали юдеї. Це спричинило низку антиєврейських погромів. 

Папа гостро засудив насильство над євреями та заявив, що ті хто повірили у те, начебто євреї викликали епідемію, - обдурені Сатаною. У гострій формі Папа вимагав від клиру захистити євреїв, які страждали від переслідувань. І сам Папа у тодішній столиці папства французькому Авіньйоні зробив усе, щоб захистити євреїв.

Це не перший папський документ, який вимагав захищати євреїв. Папа Пелагій І своїм листом від 03.02.557р. вимагав від короля Гільдеберта І захисту для євреїв та толерантного ставлення до них. Александр ІІ своїм листом до князя Беневенту Ландолфа у 1065р. вимагає толеранції для вірних Мойсеєвого Закону. 

Унікальний характер були Климента VІ полягає в тому, що вона не звернена до якогось конкретного володаря, а до всіх християн, до цілої Церкви.