7 цікавих фактів про перстень папи
  • Срд, 08/03/2017 - 15:17

Перстень – це одна з відзнак римських пап у Католицькій Церкві. Пропонуємо вам 7 цікавих фактів про нього, яких ви, імовірно, не знали.

1) Назва

Правильна назва персня – piscotario або «перстень Рибалки» – нагадує, що тільки той може стати законним наступником святого Петра, хто є рибалкою людей.

2) Походження

Натхненником створення персня вважають Климента IV. Найдавнішу згадку про використання «персня Рибалки» знайшли у листі, який папа Климент IV писав своєму племінникові ще в XIII столітті.

3) Використання

Перстень в основному використовується як печатка. Спочатку папи користувалися ним, щоб опечатувати приватне листування, але зараз це не дуже практично. На сьогодні каблучка – скоріш символ папської влади.

4) Дизайн

За деякими винятками, на всіх перснях, які використовували для накладання печатки, можна побачити зображення святого Петра на човні й у верхній частині ім'я папи, який його використовував.

5) Матеріал

Каблучка зроблена з чистого золота. Коли папа помирає, камерарій говорить: «Vere Papa mortuus est» (Насправді папа помер), – і знімає «перстень рибалки», щоб переплавити його і зрозробити перстень для нового папи.

6) Зміни після зреченням Бенедикта XVI

Коли Бенедикт XVI пішов у відставку, перстень не був переплавлений.

7) Зміни, внесені Франциском

Після обрання Папа Франциск вирішив, що його перстень буде вилитий із позолоченого срібла. Він став першим папою, який носить перстень, не зроблений із каблучки попередника. Крім того, Папа Франциск використовує «перстень рибалки» лише в деяких випад