7 фактів про Святого Миколая, яких ти можеш не знати
  • Пон, 19/12/2022 - 01:30

У сучасній культурі домінує секуляризований і солоденький образ Святого Миколая. Він часто відірваний від справжньої постаті святого. Натомість єпископ Мир, який жив у III столітті, – це постать із плоті та крові. Він був надзвичайно щедрим до бідних та водночас мужньо зносив переслідування за віру. Різко реагував на богохульства та єресі – навіть дав Арію ляпаса.

1. Батьки святого Миколая, що жили у III столітті в Лікії (нинішня Туреччина), страждали від відсутності потомства. Проте вони ревно молилися за нього, і в результаті добрий Бог почув їхні благання. Вони отримали не просто потомство, а святого, якого знають і люблять 1800 років.

2. Часи, в які жив Святий Миколай, були нелегкі. Лютували варвари й епідемії. Одна з них забрала батьків майбутнього святого. Він залишився сиротою, але успадкував величезний маєток. Він мудро і щедро роздавав його потребуючим і уникав розголосу. Він не хотів, щоб інші знали про його доброту і публічно його хвалили.

Бо, як говорить Господь Ісус: «Коли даєш милостиню, не труби перед собою, як роблять лицеміри по синагогах та вулицях, щоб їх хвалили люди. Істинно кажу вам: Вони вже мають свою нагороду. Ти ж, коли даєш милостиню, нехай твоя ліва рука не знає, що робить твоя права» (Мт 6; 2-3).

3. У певний період свого життя святий думав присвятити себе монашому життю. Він заявив, що найкраще служити Творцю за мурами монастиря. Він подався до Святої Землі, а потім приєднався до монахів із Патри. Проте довго він там не затримався, маючи намір повернутися до людей. Тому він покинув монастир і вирішив відправитися в лікійське місто Мири.

4. Мира була у жалобі після смерті свого єпископа. Обговорювався вибір наступника. За переказами, одного разу одному з учасників виборів приснився Бог. Він наказав, щоб на посаду єпископа була обрана перша особа, яка з’явиться в Церкві. Цією людиною виявився невідомий місцевим мешканцям Миколай – і саме він  став єпископом Мири.

5. Святий Миколай дожив до 70 років – надзвичайно похилого віку на ті часи. Однак не все в його житті було просто. За проповідування слова Божого серед язичників він був заарештований за едиктом Діоклетіана. Цей погідний святий провів роки в темниці. Однак він не відмовився від вірності своєму Спасителю.

6. Святий Миколай був присутній на Нікейському соборі у 325 році. У той час відбувалися дебати щодо поглядів Арія, який заперечував божественність Христа та існування Пресвятої Трійці. Богохульства єретика так роздратували святого Миколая, що він вдарив його по обличчю. У відповідь Арій зламав йому щелепу.

7. Миколай – святий, тому вислуховує наші благання про заступництво. Хіба не варто дати це усвідомити дітям, коли вони перестануть вірити в Святого Миколая? Адже ця людина не просто існує, а й колись ми зустрінемося з ним особисто – якщо помремо в стані освячуючої благодаті!