7 храмів, об’єднаних прямою: легендарний Меч св. Михаїла
  • Суб, 01/07/2017 - 16:26

Дивовижна уявна пряма об’єднує сім монастирів – від Ірландії до Ізраїлю. Чи це лише співпадіння? Ці сім храмів є дуже далеко один від одного, однак вони ідеально об’єднані.

Відповідно до легенди, Священна лінія Св. Архангела Михаїла представляє той удар, який святий наніс дияволу, відправляючи його до пекла. Не відомо, чи це правда, однак у кожному випадку, дуже цікаво як ці храми рівно виставлені.

Проте це ще не все. Дивовижно і те, що троє найважливіших з цих санктуаріїв знаходяться на рівній відстані один від одного. Це - Mont Saint Michel у Франції; Sacra di San Michele у Валь-ді-Суза та Santuario di San Michele Arcangelo у Гаргано. Дехто вважає це нагадуванням від Св. Архангела: що вірні повинні бути праведними і ходити рівними дорогами.

Та і це ще не все. Священна лінія також ідеально вирівняна до сходу сонця в день літнього сонцестояння у північній півкулі.

Отож, лінія бере свій початок в Ірландії, на пустельному острові, де, відповідно до передання, Архангел Михаїл з’явився святому Патрику, щоб допомогти йому звільнити країну від диявола. Там стоїть монастир «Skellig Michael» (скеля Михаїла).

Звідти лінія йде в бік півдня і сягає Англії на горі Св. Михаїла, на Корнійському острові, що  при повному приливі приєднується до материка. Вважається, що там Св. Михаїл розмовляв з групою рибалок.

Після цього лінія іде до Франції, до ще одного відомого острова на Mont Saint-Michel – ще одне місце, в якому з’являвся св. Михаїл. Краса цього храму і затока, в якій він розташований, біля узбережжя Нормандії, роблять його одним із найпопулярнішим місць відвідування туристів у Франції. Від 1979 року він входить до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Від часів галлів, це місце вважається містичним. У 709 році Архангел явився св. Оберу і сказав йому побудувати храм в скелі. Працю над побудовою розпочали неодмінно, однак Бенедиктинське абатство не було добудоване до кінця аж до 900 року.

Приблизно через тисячу кілометрів, у Валь-ді-Суза, стоїть четвертий санктуарій - Sacra di San Michele. Ця ж пряма лінія об’єднує це священне місце із рештою монастирів, посвячених Св. Михаїлу. Побудова монастиря почалась близько 1000 року, і впродовж століть до основної будівлі додавали нові структури. Монахи-бенедиктинці добудували там і заїжджий двір, оскільки це святе місце знаходилось на шляху паломників, що прямували через Via Francigena.

Ще через тисячу кілометрів по прямій знаходиться італійська Апулія, де недоступну печеру перетворили на священне місце: храм св. Михаїла. Його історія сягає 490 року, коли Св. Михаїл явився св. Лоренцо Майорано.

Від Італії лінія прямує до шостого санктуарію – у Греції на острові Сімі. В цьому монастирі є три-метрова статує Архангела – одна з найбільших у світі.

Священна лінія закінчується в Ізраїлі, Хайфа, в монастирі на горі Кармель. Це місце є місцем поклоніння ще від давнини, а спорудження цього католицького храму відбулося в 12 столітті.

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами aleteia.org