7 речей, які слід знати про Благовіщення Господнє
  • Птн, 07/04/2023 - 10:37

Чи ти точно знаєш що таке Благовіщення? Кому ще благовістив Архангел Гавриїл? Як так сталось, що Марія і після народження Ісуса залишилась живим Кивотом? І зрештою, чи могла Вона відмовитись? Відповіді на ці та інші запитання знайдеш у цій статті.

Що таке Благовіщення?

Цю подію в Євангелії описує св. Лука. Архангел Гавриїл з‘явився перед Марією, дівчиною з Назарету, щоб звістити Їй, що власне на Ній здійсниться обітниця пророків, а Її Син, якого Вона зачне в чудесний і непорочний спосіб від Святого Духа, буде Сином самого Бога. Той факт, що ця урочистість часто припадає на період Великого Посту, дає нам зрозуміти, що таємниця Утіловлення нерозривно пов‘язана з таємницею смерті та воскресіння Христа.

Чи благовіщення було тільки для Марії?

Ні. Архангел Гавриїл з‘являвся також перед батьком Івана Хрестителя. Про чудесний прихід на світ сина був повідомлений Захарія. Як Захарія, так і Марія відповідають на питання Архангела, і в обох випадках Ангел Гавриїл дає кожній особі чудесний знак, як доказ. Однак, коли Гавриїл говорить Захарії про наближення народження Івана Хрестителя, Захарія реагує скептично і запитує, чи це може бути правдою. Коли Гавриїл сповіщає Марії про народження Ісуса, Вона запитує як це має статись. Вона здивована, але водночас приймає слова Гавриїла, а потім приступає до здійснення всього, щоби Божий задум вдався.

Відколи святкуємо це свято?

Невідомо, коли саме християни почали святкувати урочистість Благовіщення. Невідомо також чи був якийсь церковний акт у раніших часах Віри, який би якось описував цей день. Єдине, що точно відомо, це те, що в V ст. про це свято вже говорили християни зі Сходу, а на початку VII ст. його перейняли і на Заході. Від самого початку ця урочистість мала високий ранг, оскільки вважалася Господнім святом. Більший акцент робилось не так на миті благовіщення, як на утіловленні Господа Христа, тобто перший акт Його приходу на землю і початок діла нашого спасіння. Так є і досі. З часом народ надав цьому святу марійного характеру, зробивши першою особою Марію, як «благословенну між жінками», вибрану у Божому плані на Матір Спасителя людського роду.

Чому Благовіщення є рухомим святом?

Зазвичай Церква західного обряду святкує Благовіщення 25 березня, що пов’язане із Днем Різдва 25 грудня, і передує йому рівно на 9 місяців. Сучасні дослідники походження свята Благовіщення виключають цей елемент. Християни перших століть надавали великої ваги останнім числам березня і першим числам квітня. Це було пов’язано із датою 14 Ніссана у Старому Завіті – зі святом Пасхи. Швидше за все, саме тому в останні дні березня згадується момент Благовіщення – початку Життя, яке через страждання, смерть і воскресіння відновило всесвіт.

Окрім того, 25 березня інколи випадає на період Великого Тижня, а дні Великого Тижня мають вищий літургійний ранг, ніж ця урочистість і тому це свято переноситься на понеділок після другої неділі Великоднього періоду.

Чи акт Благовіщення відзначали в Ізраїлі?

У IV ст. у Назареті з'явилася базиліка Благовіщення. Її побудував заможний єврей – Йосиф з Тиверіади, який навернувся у християнство. Він побудував храм на тому місці, де, за переданням, знаходився дім Пресвятого Сімейства. У 570 р. цю базиліку відвідав і описав паломник на ім'я Антоній з П'яченци. Вона зберігалась до ХІ ст. На її місці хрестоносці побудували набагато більшу і вражаючу. Вона, своєю чергою, стояла до 1955 року, коли францисканці спорудили нову святиню, що стоїть досі.

Як Благовіщення фізично змінило Марію?

На сторінках видання «Polonia Christiana» це ґрунтовно описала Бонья Бялецька. Вона нагадала дослідження, що виявляють незвичні, нейробіологічні зв'язки між матір'ю та дітьми – вони були опубліковані у другій декаді ХХІ ст.

Йдеться про явище мікрохімеризму – коли невелика кількість генетично відмінних клітин є присутньою в організмі особи. Яким чином вони можуть там перебувати? Наприклад, під час вагітності частина клітин дитини дістається через пуповину до тіла матері. Вони гніздяться в різних частинах організму, щоб виконувати різноманітні функції. Відомо, наприклад, про їх лікувальний вплив на різні хворобливі явища, що є у матері. Ці клітини залишаються в організмі навіть через багато років після вагітності.

Це стосується усіх матерів, і Матері Божої також. Це означає, що сам факт носіння під серцем Ісуса змінив Її. Клітини, що походили від Христа, назавжди залишились в Її тілі. Тому Марія стала Живим Кивотом.

Чи Марія могла відмовити Богові у Його побажанні?

Під час розважання над таємницею благовіщення Пресвятої Діви Марії ми часто опускаємо важливу деталь, а саме: акт Її свобідної волі. Нерідко, оглядаючи зображення цієї сцени різних мистецьких періодів християнства, глядач може мати враження, що Марія є начебто пасивна і приречена на таку долю: «То нехай вже станеться, якщо по-інакшому бути не може…».

Але було не так, і не слід так вважати. Марія, як кожна людська істота, мала свобідну волю. А свобідна воля надає обдарованим нею створінням можливість робити вибір, що противиться Божій волі. Бог не хоче бути оточеним невільниками, які віддають Йому фальшиву хвалу. Бог не хоче легіонів вірних «призовників», а прагне «добровольців», які з любові, свідомо приймають рішення співпрацювати з Ним у Його плані спасіння світу. Про це на порталі PCh24.pl пише Єжи Воляк.

Марія мала свобідну волю і могла сказати Богові: «Ні». І навіть факт Її непорочного зачаття не мав тут особливого значення, бо Господь не для цього вчинив Її непорочно зачатою, тобто вільною від усілякої схильності до гріха, щоб забезпечити собі Її позитивну відповідь на благовіщення. Непорочне зачаття не відміняє свобідну волю (навпаки – лише зміцнює її). Марія мала вільний вибір і могла відмовити Богові, якби захотіла цього. Але не захотіла.

 

За матеріалами pch24.pl