7 способів очистити розум від негативних думок
  • Суб, 21/10/2017 - 09:47

Якщо ви тонете в неприємних думками і ніяк не можете їх позбутися, терміново потрібно це змінювати. Ось, наприклад, 7 способів викинути з голови непотрібний негатив.

Коли в голові заводяться негативні думки, люди часто намагаються їх позбутися, щоб не хвилюватися даремно. Але чим більше ви намагаєтеся не думати про негатив, тим більше до нього схиляєтеся. Для того, щоб справді перестати концентруватися на поганому, потрібно дещо вагоміше, аніж спроби не думати. До вашої уваги 7 порад, як вибратися з прірви негативу та не забивати собі голову.

1. Змініть мову тіла

Зверніть увагу на мову свого тіла. Ви сумні, злі чи, може, сутулитеся? Якщо так, то, ймовірніше, що ваша голова заповнена негативними думками.

Скуте положення тіла та насуплена гримаса створюють не дуже гарний настрій. Отже, вашим першим кроком до позбавлення від негативу буде зміна пози й виразу обличчя.

І це справді допомагає! Щойно помітите неприємні думки, випрямте спину й розправте плечі, далі спробуйте розпізнати, де саме в тілі накопичилася напруга, — і розслабтеся, посміхніться. Майже відразу ви відчуєте, що емоційний фон покращується.

2. Обговоріть проблему

Є люди, які всім навколо розповідають про власні проблеми і, здається, навіть насолоджуються цим. Є й інші, які тримають усе в собі до останнього, а потім отримують нервові зриви.

Якщо у вас лишились які-небудь неприємні емоції, що ніяк не зникають, спробуйте розповісти про це близьким людям.

Коли ви перетворюєте свій настрій у слова, емоції набувають форми, і їх стає видно в потрібній перспективі. Після розмови ви й самі здивуєтеся, наскільки безглуздими були переживання з того чи іншого приводу.

3. Виділіть одну хвилину на очищення розуму від всіх думок

Коли тисячі думок за хвилину виникають у вашій голові, вирішити чи контролювати що-небудь дуже складно. Якщо ви зациклилися на негативі, спробуйте лише одну хвилину взагалі ні про що не думати.

Звернувши увагу на те, що відбувається у свідомості, і які думки там домінують, ви зможете виправити ситуацію, додавши частинку позитиву.

4. Змініть тон думок

Навіть страшно стає, коли розумієш, що від незначної зміни формулювання емоційний відтінок самої фрази чи думки стає кардинально іншим. Як же часто ми пригнічуємо себе неправильно вираженими думками, а можна ж зробити так, що навіть за однакових початкових даних, результати виявляться зовсім інакшими.

Наприклад, замість того, щоб думати: "У мене складний період у житті і є проблеми", можна сказати так: "Я перебуваю на етапі змін і шукаю найкращі рішення".

Як бачите, ситуація не змінилася, просто проблеми назвали "змінами", але хто скаже, що це неправда? Тим часом сам тон думок інакший, і вам навіть не довелося обманювати себе, щоб підняти настрій.

5. Застосуйте творчий підхід

Коли вас атакують негативні думки, можна витратити трохи часу на творчість (це працює так само, як розмова). Можна робити що завгодно: пишіть прозу чи вірші, малюйте олівцем чи фарбами, потанцюйте врешті-решт.

Виплескування емоцій у творчість — це своєрідна арт-терапія, що не лише стане розрядкою, але й покращить настрій. Негативні думки пройдуть крізь вас, втіляться у якійсь формі й лишаться там, а не у вашій голові.

6. Прогуляйтеся

Часто здається, ніби власна голова — єдине джерело негативу. Зазвичай так і є, але трапляються й винятки. Якщо перебуваєте в оточенні негативних людей, наприклад, у сім’ї постійно сваряться й обвинувачують одне одного, чи на роботі всі дуже роздратовані, — половина негативу може бути спричинена їхнім настроєм.

Якщо ви не гуру, навряд чи вдасться позбутися негативних думок, перебуваючи в такому оточенні. Отже, якщо є можливість, віддаліться від нього, щоб заспокоїтися. Просто прогуляйтеся чи сходіть куди-небудь: на виставку, в улюблене кафе, у кіно — це допоможе знайти душевну рівновагу.

7. Складіть список вдячності

Щоб не потонути в неприємних думках та емоціях, потрібно терміново переключитися, — для цього чудово підійде список вдячності.

Плаваючи в негативі, ми, певна річ, забуваємо все хороше, і здається, що виходу просто немає, адже в кожному аспекті життя на нас очікує великий і повний провал. Тому візьміть аркуш паперу, і напишіть все хороше, що є у вашому житті, зробивши це з позицій вдячності.

Це допоможе зосередити свідомість на позитивній хвилі, так що після списку вдячності всі неприємні думки здаватимуться не такими й страшними.

Врешті-решт, якщо маєте стільки хорошого, хіба це може бути проблемою?