7 способів почерпнути якомога більше від участі з Літургії
  • Пон, 27/06/2022 - 13:41

Звички і рутина формують наш досвід і наше життя. Це також стосується участі в Літургії, яка може стати для тебе чимось більшим, ніж просто звичкою. Участь в Літургії – це найвища форма молитви, і вона повинна бути духовною зустріччю з Христом.

Вартує переосмислити звиклу схему участі в Літургії для того, щоб більше розуміти її і приймати ті дари, які нам даються під час Служби Божої.

Святий Іван Віаней колись сказав: «Якби ми насправді розуміли Літургію, то померли б від радості».

Ми пропонуємо тобі 7 лайфхаків як отримати якомога більше від участі в Літургії:

1. Постанови ніколи не пропускати Літургію

Скажи голосно до Бога і до своєї сім’ї: «Я і мій дім служитимемо Господеві» (Іс. Нав. 24,15). Нехай Літургія стане першим пунктом твого плану на вихідні, а саме - неділю. Якщо тобі потрібно в неділю поїхати за місто, дізнайся де там є церква і коли в ній правиться Літургія. Якщо немає такої інформації – не їдь.

2. Готуйся до Літургії

Заздалегідь прочитай текст біблійних уривків, які читатимуть на Літургії (в інтернеті є безліч ресурсів, де їх можна знайти: просто загугли «літургійні читання УГКЦ чи РКЦ»). Прочитавши і роздумавши над цим текстом наперед, ти зможеш підготувати в своєму серці ґрунт, в яке буде посіяне Слово під час Літургії.

3. Прийди до храму за 5-10 хвилин до початку

Завжди може виникнути безліч причин для того, щоб ти спізнився на початок Літургії на кілька хвилин. Тому плануй так, щоб ти стояв (чи сидів) у храмі вже хоча б за 5 хвилин до початку, щоб заспокоїтись, зосередитись і відкрити своє серце для того, що Бог готує для тебе впродовж цієї Літургії. Зрозумій, що якщо ти запізнюєшся чи виходиш раніше, ніж завершення, то показуєш таким чином, що для тебе щось інше – важливіше, ніж повна участь в Літургії.

4. Одягнись гарно

Ми завжди гарно одягаємось, коли ідемо на важливу для нас зустріч чи для урочистої нагоди. Цей невеликий акт приготування є свідченням для інших того, що я готуюсь до чогось важливого для мене. Одного разу моя маленька племінниця подивилась на свого тата і сказала: «Церква». Він був одягнений в сорочку і піджак, тому вона вирішила, що він збирається до Церкви.

5. Бери активну участь в Літургії

Бери активну участь у відправі Літургії. Впевнено промовляй слова вірних, співай, уважно слухай, швидко переключай свою увагу від того, що може тебе відволікати, залишайся в храмі до того часу, коли завершиться остання пісня, будь прикладом для твоєї сім’ї і парафії.

6. Не поспішай виходити з храму

Після завершення Літургії виділи кілька хвилин для того, щоб подякувати Богові. Привітайся з вірними, що виходять з храму поруч з тобою. Не одна дружба на все життя розпочалась з привітання у храмі.

7. Виходь із визначеною метою

Чи ти виходиш з Літургії із визначеною місією? Є безліч людей, які дуже потребують того, що маєш ти. Перед тим, як вийти з храму, перед тим, як перехреститись, перед тим як вимкнути сигналізацію в автомобілі на парковці, визнач свою ціль, мету, свій план. Кого ти запросиш піти з тобою до церкви наступного тижня? Кому на роботі чи в школі спробуєш дати свідчення своєї віри? Над чим тобі особисто ще слід попрацювати? Як ти будеш намагатись не розгубити ту благодать, яку отримав, впродовж наступних годин чи днів? Питання не полягає в тому, чи була тобі надана сила під час Літургії, а в тому чи ти сприймаєш ту силу, що існує всередині тебе – і що ти плануєш з нею робити?

Поглянь навколо у світі. Там – расизм, ненависть, насильство. Здається, що люди все більше і більше віддаляються один від одного і кожен ховається у своїй норі. Нам потрібний Ісус. Нам потрібна Літургія. Нам слід об’єднатись в одне тіло Христа.

Переклад і адаптація: «Католицький оглядач» за матеріалами catholic-link.org