8 чудових зображень Діви Марії у базиліці св. Петра
  • Срд, 31/05/2023 - 15:03

На завершення травня – місяця, присвяченого Марії, пропонуємо до вашої уваги невеличку "екскурсію" - підбірку різних чудових зображень Богородиці у головній базиліці Ватикану.

1. Діва, непорочно зачата

У хоровій каплиці розташований великий витвір мистецтва, що зображає Марію – Діву, непорочно зачату – у небесній славі понад ангелами та святими. Ця мозаїка базується на картині 18 ст. авторства італійця П’єтро Бянчі, що зобразив на ній також св. Йоана Золотоустого, св. Франциска Асизького та св. Антонія Падуанського, які вшановують Діву Марію.

Це зображення можна побачити з лівого боку базиліки, за залізними воротами. Там під вівтарем похований св. Йоан Золотоустий, а також там розміщені мощі св. Франциска і св. Антонія.

Коли Папа Пій ІХ проголосив догму про Непорочне Зачаття Діви Марії 8 грудня 1854 р., то до мозаїки Марії додали золоту корону. А Папа Пій Х додав ще більшу корону з діамантів з нагоди 50-ої річниці проголошення догми – у 1904 році.

2. Марія – Матір Церкви

У базиліці св. Петра також є ікона Марії під назвою «Mater Ecclesiae», що в перекладі з латинської означає «Матір Церкви».

Оригінальне зображення Діви Марії та Дитятка Ісуса було намальоване на колоні старої базилік св. Петра, побудованої імператором Констянтином у IV ст. пізніше його перенесли до базиліки 16-го ст. Папа Павло VI ознаменував ікону «Mater Ecclesiae» після Другого ватиканського собору.

Зараз ця ікона розташована в одному із бічних вівтарів, де зберігаються мощі св. Льва Великого.

3. Матір паломників

Відреставрована картина 16-го ст., що зображає Діву Марію, яка тримає на руках свого Сина, розташована у базиліці св. Петра понад саркофагом Папи Григорія XIV.

Картина має назву «Mater Peregrinorum» - «Матір паломників». Автор оригіналу – невідомий, але італійці називають це зображення «Madonna di Scossacavalli», бо воно походить із римського храму «San Giacomo Scossacavalli», який був знесений у 1937 р., щоб прокласти сучасну дорогу Via della Conciliazione, що веде до базиліки св. Петра.

4. Богородиця неустанної помочі

Картина на дереві, датована 12-тим століттям, під назвою «Богородиця неустанної помочі» була перенесена до вівтаря Григоріанської каплиці 12 лютого 1578 року під час урочистої процесії.

Це зображення стало першою художньою реставрацією, проведеною за понтифікату Франциска – впродовж Року віри.

Під зображенням, що розташоване з правого боку базиліки, зберігаються мощі доктора Церкви св. Григорія Богослова (390 р.)

5. Ковчег Завіту

Кольоровий мозаїковий витвір мистецтва "Введення Богородиці у храм" прикрашає стіну над гробом св. Пія Х у каплиці Введення поруч із лівим входом до базиліки.

Автором мозаїки є П’єтро Паоло Крістофарі, який в 1728 р. зобразив її на основі картини Джованні Франческо Романелі із 17-го ст.

6. Брама небесна

Центральні двері, що ведуть до базиліки, були збережені від старої базиліки, і відомі за назвою «Філаретські двері». Створені флорентійським митцем у 1455 р., двері містять зображення Христа, Діри Марії та апостолів Петра та Павла.

Зображення Марії на цих дверях є нагадуванням про її титул «Брама небесна».

7. Цариця, на Небо взята

Якщо підняти погляд вгору, до куполу базиліки св. Петра, то можна побачити мозаїку, що зображає Пресвяту Діву Марію поруч із Христом Відкупителем, а також св. Іваном Хрестителем та апостолами.

Мозаїка Діви Марії на великому куполі, створена у 1610 р. Ораціо Джентілескі на основі малюнку італійського художника Джузеппе Цесарі.

8. Матір Відкупителя

Мікеланджело Буонарроті вирізав «Пієту» з суцільної плити каррарського мармуру, коли йому було 24 роки. Скульптуру виставили у базиліці св. Петра з нагоди ювілейного 1500 року.

Вражаюча скульптура, назва якої перекладається як «жалість», глибоко відтворює віру та емоції Пресвятої Діви Марії, яка тримає на руках мертве тіло свого єдиного сина після того, як бачила його розп’яття.

Скульптура розташована над бічним вівтарем поруч із фасадним входом до базиліки св. Петра. Зараз відвідувачі можуть побачити її лише за куленепробивним склом, оскільки у травні 1972 року зловмисник намагався пошкодити її молотком.

«Пієта» є єдиним витвором мистецтва, яке Мікеланджело підписав.

Переклад: "Католицький оглядач" за матеріалами CNA