8 найдавніших християнських храмів на світі
  • Втр, 24/10/2017 - 18:15

Від Рима до Святої Землі можна й сьогодні захоплюватися храмами, побудованими ранніми християнами.

Ці будівлі свідчать про ревність віри перших послідовників Ісуса. Коли Римська Імперія визнала існування нової віри, християни почали будувати храми, щоб їхньою красою прославляти Бога. Через багато століть ці святині так само втілюють надзвичайну силу Доброї Новини.

Собор святого Дує, Спліт, Хорватія, III століття.


Спочатку собор був мавзолеєм римського імператора Діоклетіана – це пояснює його восьмикутну форму й розташування в імператорському палацовому комплексі. Мавзолей перетворили на християнський храм у VІІ столітті за постановою Йоана I Равенни, архієпископа Спліта, який також переніс сюди мощі святого Дує (Домінія), страченого за наказом Діоклетіана. У ХІІ столітті до собору додали дзвін, а в XVIII столітті розбудували храм.

Ечміадзинський кафедральний собор, Вірменія, 303 рік.


Найстаріший храм Вірменії був зведений за наказом Григорія Просвітителя, а його назва – Ечміадзин – означає «Сходження Єдинородного». Внаслідок політичних потрясінь первісний собор зазнав серйозних пошкоджень, й у V столітті його перебудували в формі хреста – так він виглядає й сьогодні. Дзвіницю звели в ХVII столітті. Храм належить до класичних прикладів вірменської архітектури, яка вирізняється гармонійними пропорціями та простотою фасадів. У 2000 році його внесли до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Храм святих Кузьми і Дем'яна, Рим, 309 рік.


Святиня розташована в Римі, в самому центрі форуму Веспасіана. Саму споруду в IV столітті збудував імператор Максенцій на честь свого сина Ромула. У VI столітті Папа Фелікс IV перетворив язичницьке святилище на християнський храм, присвячений святим Кузьмі й Дем'янові. У XVI-XVII століттях вигляд храму трохи змінили, але й сьогодні ми можемо захоплюватися тут візантійськими мозаїками VI століття.

Собор Святої Софії (Премудрості Божої), Софія, Болгарія, 313 рік.


Храм Премудрості Божої (грецькою Σοφία), від якої походить назва міста, сьогодні вражає оригінальною архітектурою: він цілком зроблений з цегли. Це найстаріша православна базиліка. Її звели на початку IV сторіччя, а згодом іще кілька разів перебудовували. Імператор Юстиніан, який у VI столітті відновив базиліку, постраждалу від варварських набігів, присвятив її Божій Премудрості.

Храм Матері Божої з Катаполіані, Греція, 326 рік.


Церква «Ста дверей» побудована на руїнах давньогрецького храму в IV столітті, за правління імператора Костянтина. Згідно з побажаннями Олени, матері імператора, храм присвятили Богородиці. У VI столітті його увінчали куполом, який можна побачити досі. Варто звернути увагу на баптистерій з мармуровим фонтаном і мозаїкою.

Будинок святого Ананія, Дамаск, Сирія, V століття.


У цьому давньому підземеллі, яке використовують як храм із п'ятого століття, святий Павло прийняв хрещення з рук Ананія.

Храм Гробу Господнього, Єрусалим, Палестина, 335 рік.


Паломники приходили сюди вже в IV столітті. Традиція каже, що святиня була зведена над гробом, куди Христа поклали після розп'яття. Перший християнський санктуарій тут створено за правління імператора Костянтина. Еклектизм будівлі свідчить про її довгу історію. Для християн це найважливіше й найчастіше відвідуване місце поклоніння.