8 найуспішніших християнських бізнесменів
  • Втр, 05/12/2017 - 23:22

У той час, як багато людей сперечаються про те, чи хоче Бог щоб ми процвітали, інші взяли і довели, що процвітання можна використовувати на благо.

Сьогодні я хотів би представити до Вашої уваги 8 найвпливовіших християнських бізнесменів, які, застосовуючи Божі принципи в бізнесі, змогли досягти не тільки великих результатів, але і стати прикладом давання і служіння людям.

John Rockefeller - «Я вірю, що сила робити гроші це Божий дар. Це мій обов'язок, як християнина, по-перше робити гроші, а по-друге робити якомога більше грошей, для того, щоб роздавати нужденним ... »

Сьогодні ім'я Рокфеллер є синонімом таких слів, як успіх, слава і гроші. А як же по-іншому? Адже в кінці 19-го століття Джон Рокфеллер сколотив собі статок, який сьогодні становить 253 мільярдів американських доларів! У години пік він контролював 90 відсотків всієї американської нафти, що, за даними журналу Fortune, робить його найбагатшою людиною в історії Америки (і всього світу, відповідно).

Але мало хто знає, що Джон Рокфеллер був завзятим баптистом, пожертвував свою першу десятину в 16 років, і ніколи в своєму житті не пробував алкоголь і сигарети.

Незважаючи на все своє багатство і славу, Джон Рокфеллер продовжував служити Богу в своїй церкві Eire Street Baptist Mission Church, викладаючи там в недільній школі протягом всієї своєї кар'єри.

James Penney (відомий більше як J. C. Penney)

James Cash Penney народився в сім'ї баптистського пастора і з дитинства регулярно відвідував церкву. У молодому віці йому вдалося відкрити свій власний магазин, якому він дав християнську назву The Golden Rule store. Його девіз був такий: як хочеш щоб люди з тобою чинили, так і ти роби з ними.

Згодом, помінявши назву магазину з Golden Rule на J.C. Penney, Джеймс розширив компанію, відкривши свої магазини практично в кожному великому місті Америки.

Суєта, слава, і гроші відвернули молодого Джеймса від Бога, і він перестав ходити до церкви. Життя Джеймса було зруйнована не тільки фінансово, а й емоційно. Хтось із друзів, порадив йому взяти відпустку і поїхати відпочити в християнському санаторії. Там одного дня, прогулюючись по коридору санаторію, Джеймс почув спів, який доносився з кімнати: God will take care of you.

Джеймс прочинив двері і, на  його превеликий подив, він виявив, що лікарі й медсестри цього санаторію разом співали християнські пісні. Джеймс тихесенько сів позаду і вслухався в пісні, які колись співали в церкві його батька. Раптово він усвідомив, що весь цей час, ганяючись за успіхом, він втратив найважливіше - мир, радість і щастя. І тоді він відразу ж вирішив помолитися молитвою покаяння. За його власним описом, ніколи в житті він не відчував нічого подібного. Його раптом наповнив внутрішній мир, який був набагато цінніший тих мільйонів, якими він володів. Джеймс вийшов з тієї кімнати іншою людиною і відразу вирішив поміняти свій спосіб життя.

Застосовуючи християнські принципи в бізнесі, Сем Волтон зміг досягти величезного успіху і побудувати найбільшу торгову мережу в Америці! А за підсумками журналу Форбс, в 2010 році гіпермаркет Wal-Mart став найбільшою корпорацією в світі, випередивши Microsoft, Exxon Mobil і Apple! Сем Волтон все життя прожив з однією дружиною, кермував старим фордом пікапом і жив в посередньому будинку. І це все при тому, що в 1985 році журнал Форбс назвав його найбагатшою людиною Америки.

Henry Heinz - великий християнський бізнесмен 19-го століття, відомий як винахідник кетчупу і засновник однойменної компанії Heinz.

Henry Heinz завжди стверджував, що його успіх це прямий результат віри в Бога. Одного разу, відвідуючи Англію з просування свого бізнесу, Генрі вирішив зробити паломницький тур по місцях поховання релігійних лідерів: Isaac Watts, Джон Буньян і Джон Уеслі. Відвідавши церкву, в якій проповідував Джон Уеслі, Генрі написав: «Було таке відчуття, що я стояв на святій землі».

Коли Генрі помирав, то його заповіт починався словами: «Сьогодні, в згоді з Його волею, хочу зробити заяву про те, що Ісус Христос - мій Спаситель!»

Сьогодні компанія Heinz коштує 12 мільярдів доларів, продаючи 650 мільйонів упаковок кетчупу в рік!

Cher Wang - тайванська бізнес-леді і засновник компанії HTC, яка спеціалізується на смартфонах.

Будучи дочкою служителя і бізнесмена Wang Yung-Ching, з самого початку вона будувала свій бізнес на християнських принципах. Одного разу в інтерв'ю китайським ЗМІ, Cher Wang сміливо заявила, що Біблія це найкраща книга по бізнесу. Її гаслом в житті є перефразований вірш із книги пророка Осії: «Людина повинна мати бачення, або вона загине і загубиться серед конкурентів». У травні 2011 року журнал Форбс назвав Cher Wang і її чоловіка Wen Chi Chen найбагатшими людьми Тайваню.

Jin Sook і її чоловік Do Won Chang займають 79 місце з 400 в списку найбагатших людей Америки. У 1981 році ця сімейна пара переїхала з Кореї в Америку, де перший час вони працювали прибиральниками і заправниками на заправці. Намагаючись звести кінці з кінцями, подружжю прийшла ідея почати шити модний одяг європейського стилю для корейської діаспори. Так в 1984 році в Лос Анджелесі був відкритий їх перший магазин під назвою Forever 21.

На сьогоднішній день Forever 21 займає 5 місце в Америці в своїй сфері бізнесу, нараховуючи 600 магазинів в Америці, Європі, Азії і на Близькому Сході. Цікавим фактом цієї компанії є те, що на самому початку на всіх пакетах Forever 21 були написані слова John 3:16.

Truett Cath: «Якщо я не хочу працювати в неділю, то я не можу змусити це робити і своїх співробітників»

Трует Кеті є засновником ресторану швидкого харчування Chick-fil-A. Будучи служителем баптистської церкви (він викладав у недільній школі понад 50 років) в 1946 році Трует відкрив ресторан, який працював за біблійними принципами.

Як ресторан, який закритий у неділю, зможе процвітати? Адже саме вихідні дні вважаються найприбутковішими в ресторанному бізнесі! Але Трует стояв на своєму ... Через пару років він не тільки витримав конкуренцію і встояв на плаву, а й зміг вивести свою компанію в десятку найбільших компаній ресторанного бізнесу! Коли в 2014 році Трует Кеті помер, його статки оцінювалися в 4.2 мільярда доларів.

David Green. На сьогоднішній день Девід Грін займає 80 місце в списку найбагатших людей Америки. Він є засновником магазину Hobby Lobby - найбільшої компанії в сфері виробів, нараховуючи 520 магазинів в 42 штатах.

Девід Грін відкрив свій перший магазин в 1972 році і завжди будував свій бізнес на двох принципах:

1) Вести бізнес в гармонії з Божими законами

2) Фокусувати бізнес більше на людях, а не на грошах.

Всі магазини Hobby Lobby:

- закриваються рано ввечері, щоб робітники могли проводити час зі своєю сім'єю;

- закриті по неділях;

- грають християнську музику.

За даними журналу Форбс, на сьогоднішній день Девід Грін пожертвував понад 500 мільйонів доларів на благодійність і релігійну діяльність. Цікавим фактом є те, що Девід був головним спонсором You Version Bible app, однієї з найпопулярніших електронних Біблій. На даний момент Девід володіє найбільшою приватною колекцією біблійного антиквара і незабаром планує відкрити музей Біблії.

Автор: Роман Савочка