800-ліття Ордену Проповідників відзначили у Львові
  • Птн, 27/05/2016 - 09:10

24 травня 2016 року львівські брати-домініканці – Якуб, Микола та Ігор – влаштували справжнє свято. Коли до храму Стрітення Господнього урочисто внесли реліквії святого Домініка, засновника Ордену Проповідників, храм був повний вірян. Месу очолив Митрополит Львівський архиєпископ Мечислав Мокшицький, йому співслужили Генеральний вікарій Яцек Дудка ОР та настоятель монастиря домініканців у Львові Якуб Гонцяж ОР. Привітати братів у Христі прийшли також священики і монахині з інших парафій.

По завершенню Служби Божої та Розарію, в каплиці Росена поряд із храмом розпочалася друга, менш офіційна частина святкування. Режисерка Ірина Кондратюк представила премʼєрний показ фільму «Святий Домінік – проповідник Істини». Це перший фільм з серії короткометражних стрічок, які у Ювілейний рік розповідатимуть про домініканських святих.

Відбулося й відкриття фотовиставки Ольги Рибачук «Подорож життя», присвяченій діяльності братів-проповідників в Україні. Світлини з Києва, Фастова, Львова, Чорткова показують повсякденне життя домініканців: служіння та проповідування, інтелектуальна праця та навчання інших, опіка дітьми і т.п.

На гостей свята чекало щедре частування, яке підготували брати. Отець Якуб зробив символічні подарунки – хрестики в чорно-білих, домініканських кольорах. Радість ювілею обʼєднала мирян різних конфесій і богопосвячених осіб, молодь і старих людей. Розходитись по своїх справах довго не хотілося. Якби святкування припало не на будній день, гостей було би набагато більше, впевнені брати.