85 малозабезпечених і сімей переселенців долучились до акції «Шкільний потрфелик» Хмельницького Карітасу
  • Пон, 01/09/2014 - 00:37

У переддень першого вересня до Хмельницького Карітасу важко було потрапити: десятки малозабезпечених дітей з батьками чекали на вручення шкільних портфеликів. Приїхали сюди за подарунками потребуючі сім’ї не лише з Хмельницька, але і з всієї області  – загалом допомогу було надано 65 сім’ям з Хмельницької області та 20 сім’ям переселенців зі сходу України та Криму.

Того дня з  хвилюванням на свій портфелик чекали і 2 доньки пані Олени з Луганська. Вона віднедавна оселилася в м. Красилів на Хмельниччині. Одинока жінка, яка в незнайомому місті сама виховує двох школярок, каже: «Ми вимушені були покинути наше житло і шукати мирного проживання деінде. Звісно, було страшно і надзвичайно складно покидати дім, в якому ти прожив безліч років, в який ти чимало вклав і чимало чим пожертвував, аби набути ці речі. А нещодавно ми дізнались, що наш будинок було розбомблено і тепер нам нікуди вже повертатися.

Перший дзвінок для моїх доньок у новому місті, де все життя в нас починається «з нуля», – дуже важливий. Є чимало тривог, так само і сподівань. Я вірю, що все буде добре. Бачу, як багато гарних людей довкола і незважаючи на складність ситуації знаю, що Бог допоможе. Особлива подяка Карітасу, який від початку нашого перебування тут допомагає нам всіляко!».

Більше 2000 переселенців з Криму і східних областей України перебувають нині під опікою 6 регіональних організацій Карітасу України у Львові, Івано-Франківську, Коломиї, Нововолинську, Дрогобичі, Сокалі. Також інші регіональні організації Карітасу за підтримки знайомих жертводавців допомагають соціалізуватись вимушеним переселенцям у нових регіонах.

Підхід Карітасу України до опіки такими людьми є індивідуальним і передбачає скурпульозну оцінку  потреб вимушених переселенців. Увага зосереджена на найбільш потребуючих: насамперед це вагітні жінки, багатодітні сім’ї, сім’ї з інвалідами та неповносправними, пенсіонери. Працівники Карітасу не дублюють послуг, які надають інші організації, служби, ініціативи – натомість ми співпрацюємо і об’єднуємось заради оптимальної допомоги вимушеними переселенцями з Криму та східних областей України.

Акцію «Шкільний портфелик» у Хмельницькому допоміг реалізувати супермаркет канцелярського приладдя «Офіс-центр», який створив спеціальну акцію, що її підтримали більше 1000 жителів Хмельницької області. Відтак місцевий Карітас зміг підготувати 235 канцелярських наборів та портфеликів для малозабезпечених дітей. У подарунок для малозабезпечених школярів входить, крім портфелика, набір яскравих зошитів, альбом для малювання, набір кольорових олівців, папка для креслення, щоденник, пенал з ручками та олівцями, лінійка та інше.

А за підтримки «Коала клуб» аніматорами було організовано спеціальну розважальну програму для дітей, де учасники свята мали можливість взяти участь в конкурсах і змаганнях, поспілкуватися та сфотографуватися  з казковими героями.

Деякі хмельничани звертаються до місцевого Карітасу з проханням допомогти підготувати дітей до шкільного року впродовж багатьох років поспіль, а декого скрута примусила прийти сюди вперше. Хмельницький Карітас зі свого боку робить усе можливе, щоб допомогти дітям, які перебувають у кризових умовах життя, у навчанні та їх самореалізації.

повідомила Надія Чорна