9 фактів, які маєте знати про молитву в Біблії
  • Пон, 28/01/2019 - 09:19

Чи знаєте ви, скільки молитов згадується в Біблії (і скільки з них отримали відповідь)?

  1. У Біблії згадується 650 молитов.

2. У Святому Письмі записано близько 450 відповідей на молитви.

3. Вперше молитва згадується в Біблії в Буття 4:26 „У Сета теж народився син, і він дав йому ім’я Енос. І тоді почали закликати ім’я Господнє“.

Більш ранні діалоги були ініційовані самим Богом, наприклад, Буття 3: 8-13: „Але почули вони луну від Господа Бога, що ходив собі садом під час денної прохолоди, і сховався чоловік із своєю жінкою від Господа Бога серед дерев саду. Тоді Господь Бог покликав чоловіка і спитав його: “Де ти?” Той відповів: “Я чув твою луну у саді й злякався, бо я нагий, тож і сховався.” Він же сказав: “Хто тобі сказав, що ти нагий? Чи не їв ти з дерева, що я наказав тобі не їсти?” Чоловік відповів: “Жінка, яку ти дав мені, щоб була зо мною, дала мені з дерева, і я їв.” Тоді Господь Бог сказав до жінки: “Що ти це наробила?” Жінка відповіла: “Змій обманув мене, і я їла”“

Буття 4: 9: „Тоді Господь сказав до Каїна: “Де Авель, брат твій?” Той відповів: “Не знаю. Хіба я сторож брата мого?”“.

4. Біблія говорить, що Ісус молився 25 раз у різний час протягом свого земного служіння.

5. У Новому Завіті, апостол Павло згадує молитву (молитви, звіти про молитви, благання, бажання молитися) 41 разів.

6. Хоча молитися можна (і слід) у будь-якій позі тіла, в Біблії перераховується п’ять особливих поз:

сидячи

„Тоді цар Давид увійшов у намет і, сівши перед Господом, промовив: “Хто я, о Господи, мій Владико, і що таке мій дім, що ти привів мене аж до того?“ (2 Самуїла 7:18),

стоячи

„І коли стоїте на молитві, прощайте, як маєте щось проти когонебудь, щоб і Отець ваш, який у небі, простив вам провини ваші“ (Марка 11:25),

на колінах

„Соломон зробив був мідне підвищення, 5 ліктів завдовжки, 5 ліктів завширшки й 3 лікті заввишки, й поставив його серед двору, – тож став він на ньому, припав на коліна поперед ізраїльської громади, простягнув руки до неба“ (2 Хронік 6:13);

„Скоро Даниїл довідався, що підписано такий наказ, то пішов до свого дому; а були в його верхній кімнаті вікна відчинені навпроти Єрусалиму, і він тричі на день припадав навколішки й молився та хвалив свого Бога, як це він був робив звичайно й перед тим“ (Даниїла 6:11);

„І сам відійшов від них так, як кинути каменем і, ставши на коліна, почав молитися“ (Луки 22:41);

„А впавши на коліна, закликав сильним голосом: «Господи, не постав їм цього за гріх!» І промовивши це, смертю заснув.“ (Діяння 7:60),

„Велівши всім вийти з хати, Петро став на коліна й почав молитися, а повернувшись до тіла, мовив: «Тавито, встань!» І та відкрила свої очі й, побачивши Петра, сіла.“ (Діяння 9:40),

„Промовивши це, він упав на коліна і з усіма ними почав молитися.“ (Діяння 20:36),

„Коли скінчились нам дні побуту, ми вирушили, і як ми йшли, то нас проводжали всі з жінками і дітьми аж за місто. На березі ми стали на коліна і помолилися.“ (Діяння 21: 5);

„Ось чому я згинаю свої коліна перед Отцем“ (Ефесян 3:14).

обличчям додолу

„І пройшовши трохи далі, упав обличчям додолу, молившися і промовляючи: “Отче мій, якщо можливо, нехай мине ця чаша мене. Однак не як я бажаю, лише – як ти.”“ (Матея 26:39)

„Пройшовши трохи далі, він припав до землі й почав молитися, щоб, якщо можливо, минула його ця година“ (Марка 14:35)

із піднятими руками

„Я хочу, отже, щоб мужі молилися на всякому місці, зводивши до неба чисті руки, без гніву й суперечки.“ (1 Тимотея 2: 8).

7. Ісус вказує, як слід молитися Його учням (Луки 11: 1-4). Він виділяє п’ять головних аспектів:

щоб ім’я Господа славилося — підкреслена Його вічна слава („Отче наш, нехай святиться ім’я Твоє”);

щоб прийшло Царство Боже — підкреслена Його вічна воля („нехай прийде Царство Твоє“);

що Господь підтримує нас — підкреслена наше сьогодення („хліб наш насущний дай нам на щодня“);

що Господь подарував нам прощення — підкреслене наше минуле ( „і прости нам гріхи наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим“);

що Господь подарує нам порятунок — підкреслене наше майбутнє.

8. Біблія згадує як мінімум дев’ять основних видів молитви:

молитва віри

„То той чоловік приведе свою жінку до священика й принесе ради неї дар, десятину ефи ячмінної муки; він не литиме олії на неї і не кластиме до неї ладану, бо це офіра за ревнощі, офіра на спомин, що нагадує провину“ (Якова 5:15),

молитва згоди (також відома як спільна молитва)

„Вони постійно перебували в апостольській науці та спільності, на ламанні хліба й молитвах“ (Діяння 2:42),

молитва прохання (також відома як прохання або благання)

„Ні про що не журіться, але в усьому появляйте Богові ваші прохання молитвою і благанням з подякою.“ (Филип’ян 4: 6),

молитва подяки

„Ходімо перед нього з хвалою і піснями йому воскликнім. Бо Господь – Бог великий і цар великий над усіма богами“ (Псалом 94: 2-3),

молитва поклоніння

„Якось одного разу, коли вони служили Господеві й постили, Дух Святий промовив: «Відлучіть мені Варнаву і Савла на діло, до якого я їх покликав.» Тоді вони, попостивши й помолившися, поклали на них руки і відпустили.“ (Діяння13: 2-3),

молитва освячення (також відома як посвята)

„І пройшовши трохи далі, упав обличчям додолу, молившися і промовляючи: “Отче мій, якщо можливо, нехай мине ця чаша мене. Однак не як я бажаю, лише – як ти.”“ (Матея 26:39),

 заступницька молитва (також відома як клопотання)

„Передусім, отже, благаю, щоб відбувалися прохання, молитви, благання, подяки за всіх людей“ (1 Тимотея 2: 1),

молитва прокляття

„Як дим щезає, так щезають, як віск від вогню тане, так гинуть грішники від обличчя Божого“ (Псалом 68),

 молитва в Дусі

„Бо коли я молюся мовами, дух мій молиться, а розум мій без плоду. Що ж, отже, робити? Буду молитися духом, а й розумом буду молитись. Буду співати духом, а й розумом буду співати.“ (1Корінтян 14: 14-15).

9. Слово „Амінь“ (що означає „нехай буде так“, „саме так“, „істинно“) вперше згадується в Біблії в книзі Чисел 5:22: „Нехай оця вода, що стягає прокляття, увійде в твою утробу, щоб твій живіт опух і щоб лоно твоє зів’яло. – А жінка відповість: Амінь, амінь“. У цьому уривку Бог заповідає, щоб це слово вимовляв майбутній перед Ним.

Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН