9-ий Екуменічний соціальний тиждень буде присвячений мігрантам
  • Чтв, 25/02/2016 - 12:20

22 лютого в Українському католицькому університеті відбулося засідання експертної ради Екуменічного соціального тижня. Учасники обговорили проведення 9-го Екуменічного соціального тижня, що проходитиме з 28 вересня по 1 жовтня 2016 року у м. Львові.

Тема цьогорічного суспільного форуму – Міграційне питання: виклик для України.  Представники Львівської міської ради, Львівської обласної державної адміністрації, Національного університету «Львівська політехніка», Львівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  під час зустрічі ознайомилися з попередньою програмою ЕСТу та заходами, що відбуватимуться впродовж тижня і висловили рекомендації щодо наповнення форуму.

За словами президента Інституту екуменічних студій о. д-ра Івана Дацька, тема 9-го Екуменічного соціального тижня є актуальною і особливо важливою на сьогодні. «Наголошую на українському вимірі питання мігрантів. Нам треба звернути увагу на українську проблематику біженців: європейці мають знати, що діється в Україні і розуміти, що мігранти є не лише у мусульманському вимірі, але й християнському» - наголосив о. д-р Іван Дацько.

«Військові дії у Донецькій та Луганській областях, окупація Криму змусили багатьох українців покинути свої домівки. Внутрішньо переміщені особи – одна з категорій, які потребують допомоги та уваги з боку суспільства. Війна в Сирії, терористичні акти в країнах Європи, також є причинами міграційної хвилі, кризи, з якою має справу сучасний світ. Уряди України та країн Європи мають демонструвати підтримку через введення в дію та адаптування до потреб по переселенню, медичному обслуговуванню, освіті та працевлаштуванню біженців та внутрішньо переміщених осіб. В часі підготовки ЕСТу також особливу увагу звертаємо на роль Церков у процесі примирення та подолання наслідків війни. Власне, 9-ий ЕСТ стане майданчиком, де спільними зусиллями будемо шукати механізми врегулювання сьогоднішньої кризи» - окреслила концепцію форуму координатор 9-го ЕСТ Ірина Кітура. 

Першим заходом у межах 9-го Екуменічного соціального тижня буде проведення 4 березня у Львові міжнародної конференції «Миротворча роль Церков: екуменічна співпраця задля суспільної злагоди і примирення» спільно з Філософсько-богословським факультетом УКУ, Інститутом екуменічних студій УКУ, НУ «Львівською політехнікою» та Європейським товариством Католицького богослов’я.