90% української молоді готова покинути рідний край і на це треба адекватно реагувати, - владика Йосиф Мілян
  • Втр, 02/07/2013 - 14:22

2 липня у приміщенні ГО «Львівського прес-клубу» відбулась прес-конференція за участю Пасторально-місійного відділу УГКЦ, на якій вперше було представлено друковані видання відділу, а саме: перший номер «Обіжника» ПМВ УГКЦ, довідник «Спільноти УГКЦ та громадські організації в країнах новітньої міграції» і підручник «Місіологія».

На початку конференції, владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київський, наголосив на наболілому у суспільстві. Він висловився щодо, за його словами, «небезпечної і загрозливої» тенденції виїзду молодих людей з України на навчання за кордон.

Владика зазначає, що  «за даними центру Разумкова і соціальними тенденціями, 90% української молоді готова покинути рідний край і на це треба адекватно реагувати», - говорить єпископ і додає, що завданням Церкви є служити народові, а, отже, і адекватно реагувати.

Зазначив і те, «що усе, що Церква доброго зробила свого часу: започаткування християнської етики на теренах Західної України, що зараз є уже дуже проблемним питанням, а також спроба розвинути академічне капеланство в університетах – є непростим для здійснення з огляду на неможливість активно співпрацювати з державою».

Однак, як говорить владика Йосиф, «ми не лише молимось, а і щось пробуємо робити, незважаючи на ці труднощі». Церквою підготовлено ряд пропозицій, «які уже, - як висловився вл. Йосиф, - лежать на столах у парламентських установах і що, може, це надасть українським політикам наснаги і розуміння того, що ми спільними зусиллями реагуємо на ці тенденції», - зазначає владика Йосиф.

На завершення цього наболілого питання щодо нашої молоді, владика Йосиф сказав, що «ми маємо жаль, що у певні сфери не можемо, але могли б втручатись активно». На запитання про те, що цьому перешкоджає, владика відповів, що ми «забагато говоримо про те, що Церква відділена від держави». Як зауважує єпископ, «на сьогодні Міністерство освіти культури ліквідувало предмет християнської етики, а Церква вклала в тих людей багато часу і коштів – тепер ці люди  непотрібні!?» Як приклад, наводить Християнський центр,  який успішно і результативно діє у плані християнського виховання при «Львівській політехніці» і зауважує, що добре було б, щоб держава посприяла на всю Україну, зокрема в Києві, в організації подібного.

Іванна Рижан