«Абетка Йозефа Ратцінгера» – богословський словник на основі праць вислуженого Папи Бенедикта XVI
  • Нед, 07/04/2013 - 12:18

«Абетка Йозефа Ратцінгера» – книжка з такою назвою, яку підготував до друку Архиєпископ Роберт Цолліч, Архиєпископ Фрайбурга, голова Єпископської Конференції Німеччини, нещодавно побачила світ у Ватиканському книжковому видавництві. Вона є своєрідним словником назв та концепцій, які висвітлюють думку одного з найвидатніших богословів нашого часу – Йозефа Ратцінгера-Бенедикта XVI.

«Любов», «діалог», «Європа», «Учительський уряд Церкви», «Страждання», «Сенс життя» – це деякі із 164-ох термінів та понять, пояснення яких на основі витягів з праць та повчань вислуженого Папи можна знайти в цій книзі. Вони свідчать про ясність ума, який здатний висловлюватися просто та дискутувати з найбільшими мислителями та філософами різних епох.

Книга побачила світ стараннями Інституту Папи Бенедикта XVI – фундації, яка займається виданням усіх праць Йозефа Ратцінгера. З нагоди візиту Святішого Отця до Німеччини у вересні 2011 року, цей інститут приготував брошуру у формі богословського порадника, створеного на основі праць професора та кардинала Ратцінгера. Тепер же збагачена та розширена у новому виданні, ця книга, за словами упорядника, дає змогу «швидко зорієнтуватися в конкретних питаннях». Крім того, кожне поняття супроводжується бібліографічними джерелами та посиланнями.

«Вирішальною справою для Йозефа Ратцінгера – Бенедикта XVI було і залишається служіння істині; так було і у випадку богослова, задіяного у викладацькій діяльності, і у випадку єпископа під час здійснення душпастирського служіння», – пише у вступі до книги Архиєпископ Роберт Цолліч, який пригадує, що навіть єпископський девіз вислуженого Папи є «Cooperatores veritatis» – співробітники істини. «Своїми працями, – пояснює Фрайбургський Архиєпископ, – Йозеф Ратцінгер посвятився служінню тій істині, яка не є абстрактним поняттям, але Самим Живим Богом». Поряд з істиною завжди існує любов, яка є «другою фундаментальною характеристикою», якою пронизана богословська спадщина вислуженого Папи. «Істина та любов зустрічаються у Христі. А хто бачить Його, той бачить Отця. Він показує нам Самого ж Бога».

Джерело: Радіо Ватикан