Адвентові традиції Римо-Католицької Церкви у Святій Землі
  • Срд, 06/12/2017 - 18:31

У Святій Землі відбулися традиційні заходи, пов’язані з початком Адвенту – періоду приготування до Христового Різдва в літургійній традиції Римо-Католицької Церкви. Ці заходи відбуваються за участі Настоятеля Кустодії Святої Землі, францисканської провінції у регіоні, й цього року вони збіглися зі святкуваннями 800-річчя служіння братів менших на цих теренах.

Першим актом інавгурації Адвенту є урочистий вхід Кустодія Святої Землі на площу Ясел у Вифлеємі та до Базиліки Різдва Господнього. Але перед тим, як вирушити з Єрусалиму, він, зазвичай, зустрічається з парафіянами храму Найсвятішого Спасителя. Тож в суботу, 2 грудня, вірні згаданої громади приймали о. Франческо Паттона, який від 2016 року стоїть на чолі францисканців Святої Землі. Під час спілкування з парохом та мирянами, о. Паттон зазначив: «Ми покликані до служіння цій громаді, а як францисканці Святої Землі, потребуємо гостинності, доброзичливості та зрозуміння християн місцевої громади».

З Єрусалиму кортеж вирушив до Вифлеєму. Перед традиційним урочистим входом до міста, який відбувається тричі протягом року, Кустодій Святої Землі відвідав спільноту монастиря «Мар Еліас». Вхід до Вифлеєму відбувся через пропускний пункт поблизу гробу Рахилі, який зазвичай зачинений та відкривається лише три рази в році для згаданої події.

У місті Ісусового народження отця кустодія зустріла святкова юрба, яка провела його до площі Ясел. У церкві святої Катерини, римо-католицькому храмі при базиліці Різдва, відслужено вечірню першої неділі Адвенту. Згодом відбулася процесійна хода до печери Різдва, де було запалено лампадку, яку пізніше перенесено до храму святої Катерини.

Ввечері на площі Ясел зібралося чимало людей, місцевих і прибулих здалеку, щоб взяти участь в запаленні різдвяної ялинки, встановленої на площі. Ця подія завжди збирає багато людей. Зі сцени до учасників дійства промовляли представники цивільної та церковної влади. Отець Паттон поблагословив ялинку, й під оплески й радісні вигуки присутніх вона заясніла святковими вогнями, в той час як феєрверки освітлювали небо.

«Різдво й події, такі як сьогоднішня, дуже важливі для нас», – говорить Ентоні, місцевий мешканець, слова якого наводить прес-реліз латинського Єрусалимського патріархату. На урочисте запалення ялинки прибуває чимало паломників, навіть здалеку. «Тут по-справжньому відчувається атмосфера Різдва, – стверджує прочанин зі США. – Коли автобус в’їхав до міста, я побачив ці світла та відчув велику радість». «В жодній частині світу неможливо пережити Різдво так, як його переживаєш у Святій Землі», – діляться враженнями дівчата, що прибули до Вифлеєму з віддаленого палестинського села.

У неділю вранці в храмі святої Катерини о. Франческо Паттон очолив Святу Месу першої неділі Адвенту. Наприкінці богослуження він вручив пам’ятні медалі, приурочені 800-річчю францисканської присутності в Святій Землі, мерові Вифлеєму Антону Салману та парохові о. Рамі Азакрі.