Африка закриває британські “фабрики смерті”
  • Чтв, 27/02/2020 - 15:15

У 2018 р. в Нігерії більше 700 тисяч дітей загинуло внаслідок абортів, вчинених гігантом світової індустрії смерті – Marie Stopes International. Ця британська організація, заснована у 70-х роках минулого століття пропагує аборт і контрацепцію у 37 країнах. Під її прицілом перебувають також кільканадцять держав Африки, де аборт переважно заборонений або дозволений лише у виняткових обставинах.

Діяльність Marie Stopes International (MSI) зустрічає все більші обмеження з боку урядів африканських держав. Це є результатом у тому числі й кампанії міжнародної платформи  CitizenGO, яка домоглася призупинення діяльності MSI у Кенії. Слідом за нею пішла Нігерія, де було закрито дві клініки MSI через незаконну абортивну діяльність. Танзанія й Уганда також починають ближче придивлятися до активності цих осередків, які діють під гаслом ”турботи про репродуктивне здоров’я”. CitizenGO Africa у 2019 р. адресувала уряду Нігерії лист про зупинення незаконних абортів, за які MSI бере плату у розмірі 50 доларів. Петиція вже дала результат – поліція нігерійського Лагоса закрила абортивний осередок Marie Stopes, вилучивши документацію, що стосується як здійснених абортів, так і протизаплідних ін’єкцій, зроблених дітям.

MSI не могла б заробляти на абортах в Африці, якби не її головний благодійник: уряд Великобританії. Його відома нігерійська pro-life активістка Уджу Екеоча на ВВС назвала “ідеологічним колонізатором”.

На програми допомоги Африці Великобританія призначає мільйони фунтів. У рамках так званої “допомоги” є також фінансування регуляції народжень за посередництвом контрацепції. “Британська підтримка не може стосуватися незаконної діяльності”, – такою була відповідь уряду, коли його запитали про участь у фінансуванні абортів у країнах , що розвиваються.  “Це важлива заява Великобританії, беручи до уваги, що за посередництвом Департаменту Міжнародного Розвитку ми переказуємо мільйони одному з найбільших постачальників абортіву світі”, – прокоментувала Філіппа Тейлор із британської організації Christian Medical Fellowship. 

Організація Marie Stopes є членом International Planned Parenthood. Федерація, резиденція якої знаходиться у Лондоні, робить доступним так званий “безпечний аборт”. Її діяльність фінансується, зокрема, за рахунок коштів Європейської Комісії. У 2017 р. її вплив значно обмежив Дональд Трамп. Надання дотацій неурядовим організаціям урядом США він поставив під умову припинення пропаганди чи підтримки ними послуг щодо аборту.