Академіки вимагають у львівської поліції розслідувати справу секти Догнала
  • Срд, 20/06/2018 - 16:49

Директор Інституту народознавства академік Степан Павлюк і голова НТШ академік Роман Кушнір звернулися до начальника Львівської поліції Валерія Середи з вимогою розслідувати ситуацію, що сталася 3 червня, коли до ходи греко-католиків у Львові приєдналися сектанти із секти Догнала.

Відповідний лист був оприлюднений у соціальних мережах.

Степан Павлюк називає себе біографом секти Догнала, бо вже роками досліджує її.

«Якщо хтось їм найбільше нашкодив, то це я і тішуся з цього. Я вигнав їх з церкви Воздвиження Чесного Хреста в Підгірцях. Знаю їх дуже добре, тому стараюся цю інформацію донести до інших. До правоохоронних органів я звертався ще за часів Януковича, але у його оточення була позиція благословити цю структуру, щоби розпорошити нам Українську греко-католицьку церкву. Чому я звернувся зараз? Бо 2016 року була судова ухвала, що ця секта не має права проводити мітинги, маніфестації і інші публічні збори у Львові. Водночас 3 червня вони, хитруючи, вийшли на ходу УГКЦ і прямували за колоною десь на відстані 20 метрів. Ніхто не мав права їх чіпати, окрім поліції. Їхню ходу очолив самоназваний «патріарх» Гітюк. Було їх десь 50-70 чоловік. Отже, СБУ побачили це порушення. СБУ звернулася до поліції, щоб вони простежили за тим, що колони не злилися. Відтак я звернувся до Середи, щоби він відповідально поставився до цієї структури, відповідно до статті 382 ККУ, щоби справу розслідували, дали належну оцінку і передали справу до суду», – розповів Степан Павлюк.

Він додав, що звернуся з таким самим листом до Олега Синютка як до керівника області, щоб він також відстежував цю ситуацію. Натомість засоби масової інформації надали розголосу справі.

«Я розповів про злочин, який у 2013 році вчинив той же Маркіян Гітюк, звернувшись до Путіна і Лукашенка ввести війська і присмирити усе те «бидло», яке було на Майдані і Галичині. Він підписав це звернення як «патріарх» так званої правовірної церкви. Крім того, Гітюк звернувся до керівників усіх східних областей, щоб вони створили свої автономії. Ці дві позиції – це зрада української держави, зазіхання на її територіальну цілісність і порушення Конституції. Я вважаю, що Гітюку має бути принаймні висунута підозра у скоєнні кримінального злочину», – продовжує академік Павлюк.

Степан Павлюк зазначає, що вже закінчується термін видворення так званих «підгорецьких отців», тому вони можуть вдатися до спроб повернутися в Україну. Це ж стосується 20 видворених монашок.

«Вони знову хочуть повернутися, але будуть вжиті всі заходи, аби цього не допустити. Крім того, за цей тривалий час, коли було близько тисячі прихильників цієї секти Західній Україні, залишилося три-чотири сотні. Але цих людей треба рятувати і дітей, бо насправді саме дітей туди багато потрапило», – зазначає науковець.

Степан Павлюк стверджує, що секта Догнала несе низку серйозних загроз.

«Небезпека цієї секти насамперед у тому, що вони не сповідують українських цінностей. Якби було по-іншому, вони б не зверталися ввести війська у країну. По-друге, чим є небезпечна секта, що вони підміняючи поняття і видаючи себе за греко-католиків, діють у руслі повного сектантського формування. Тобто будучи сектою, вони себе позиціонують як священики, єпископи, патріархи, навіть заявили, що вони вселенська церква на чолі з Догналом.

А найнеприємніше, що члени секти порвали усі зв’язки із сім’ями. Вони не визнають ні тата, ні мами. Вони брутально відкидають рідних. Мені це відомо, бо довелося зустрічатися з батьками. Ми маємо таку структуру при греко-католицькій церкві, як реабілітаційний центр. Дівчина, яка подалася в монахині, не хоче знати маму, бо вона не є сектанткою і не визнає її цінності, Догнала і Гітюка. Це така скорбота», – резюмує академік Павлюк.

Довідка

Українська правовірна греко-католицька церква (УПГКЦ) — незареєстрована, офіційно не визнана релігійна організація в Україні. УПГКЦ виділилась із Української Греко-Католицької Церкви у 2008-2009 роках.

Ідейним провідником так званої Української правовірної греко-католицької церкви є колишній чеський римо-католицький священик Антонін Догнал, який разом з іншими трьома римо-католиками (Р. Шпіржиком, Ї. Шпіржиком та Л. Юхелкою) був прийнятий до новіціату греко-католицького Чину отців Василіан у 1991 році.

Ще будучи римо-католицьким священиком, Антонін Догнал забороняв важко хворим вживати ліки, не виконував свого пастирського служіння. За це моравський єпископ вилучив отця Антоніна з єпархії.

Є дані, що Антонін Догнал з 1978 року працював на радянські спецслужби.

В Україні Догнал з’явився 2004 року. Але вже на початку 2005 року був виключений з Василіянського Чину за «поважні провини проти монаших і церковних законів, зокрема постійний непослух Настоятелям».

3 березня 2008 року разом з іншими трьома особами проголосив себе таємно висвяченим єпископом.

11 серпня 2009 року разом з іншими особами заснував Українську правовірну греко-католицьку церкву.

Вже 2011 року Догнал «відлучив» від церкви пап Івана Павла II (посмертно) і Бенедикта XVI. За даними газети «Експрес» було накладено понад 5 тисяч анафем, зокрема на Барака Обаму та Ангелу Меркель. Водночас Антонін Догнал закликав Януковича не вступати у Європейський Союз, натомість тримати курс на Митний Союз. До речі, 1989 він агітував проти Вацлава Гавела на президентських виборах у Чехії.

22 червня 2015 у Брюховичах біля Львова співробітники СБУ провели обшук у жіночому монастирі УПГКЦ та у каплиці УПГКЦ на вулиці Плуговій у Львові. Були затримані лідери УПГКЦ, громадяни Словаччини та Чехії. Троє з них того ж дня були депортовані з України. Самого Антоніна (Ілії) Догнала серед затриманих не було. Час від часу з’являлася інформація, що він буцімто осів на окупованих територіях, за іншими даними, він помер. Академік Павлюк припускає, що Догнал може перебувати за кордоном.

До речі, на сайті УПГКЦ останні «проповідь патріарха Іллі» датована 3 червня 2018 року. А також розміщують тут відео з «патріархом» Іллею Догналом, щоправда, встановити час, коли насправді було зняте відео, складно.

Оксана ДУДАР