Акра Селевкідів: знайдено єрусалимську фортецю 2200-річної давнини?
  • Пон, 16/11/2015 - 15:01

В Єрусалимі на території археологічної стоянки Гіваті було знайдено древні мури і вежу. Вчені припускають, що це можуть бути залишки Акри Селевкідів.

Як зазначається у двох наведених нижче цитатах, Акру (цитадель) збудував цар Антіох IV після підкорення Єрусалиму в приблизно 167 р до Р.Хр. для того, щоб наглядати за містом. В кінці 142 – на поч. 141 рр. до Р.Хр. Симон, юдейський лідер Макавеїв, очолив повстання проти Селевкідів на цьому місці, захопив і повністю зруйнував Акру.

«Відбудували Давидгород з його великим міцним муром та сильними баштами та й зробили з нього твердиню; посадили туди грішне кодло, мужів без усякого закону, які в ньому добре укріпились» (1 Мак. 1,33-34)

«І він спалив найкращі частини міста, і знісши стіни, побудував Акру (цитадель) в Нижньому Місті; воно було достатньо високим, щоб споглядати храм, і саме тому він укріпив його високими стінами і вежами, і розмістив там македонське військо», (Йосип Флавій, «Юдейські старожитності», 12.252).

Точне розташування фортеці Селевкідів, яка височіла над Храмом, вже давно є предметом дебатів між археологами та істориками, однак, як вважає археолог Ерік Кляйн, «без сумніву, близько двох десятиліть вона стояла, як символ влади Селевкідів над юдеями». Тепер археологи, які проводять розкопки на території стоянки Гіваті на південь від Храмової гори в місті Давида, оголосили, що, ймовірно, знайшли Акру Селевкідів.

Розкопки на стоянці Гіваті проводять археологи Управління старожитностями Ізраїля Дорон Бен-Амі, Яна Чехановець і Салом Соен. Як йдеться в нещодавньому прес-релізі, археологам вдалось віднайти частину масивної стіни, високу вежу з основою 13 х 66 футів та форпост для захисного призначення. В часі розкопок віднайдено також залишки війни, що датуються Елліністичним періодом: свинцеві рогатки, бронзові наконечники стріл і каміння балісти. Знахідки містять зображення тризубу, знаку царя Антіоха.