«Акти посвяти під Покров Богородиці відбувалися в переломних моментах української історії, таких, як зараз…» – владика Богдан (Дзюрах)
  • Птн, 04/04/2014 - 10:43

У неділю, 6 квітня, в усій УГКЦ відновлять Акт посвяти України під Покров Пресвятої Богородиці. Як відомо, Акт посвяти має відгомін як в біблійній історії, так і в історії окремих народів, зокрема українського.

Як зазначив у відеоблозі для «Живого.ТБ» владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріршої курії УГКЦ, ще на початку християнства в Київській Русі князь Володимир Великий плекав велику набожність до Пресвятої Богородиці, а вже його син – Ярослав Мудрий посвятив українську землю 1037 року під Покров Богородиці.

«Патріарх Йосиф (Сліпий) у своєму посланні з нагоди 40-ліття заснування УПА підкреслював, що Покров Богородиці є символом і покровом борців за незалежну Україну. Він поручав Церкві інтенсивну молитву до Богородиці, що є запорукою її неустанної помочі. Підхопивши цю ініціативу згодом наші владики на чолі вже з Блаженнішим Мирославом Іваном (Любачівським) у Зарваниці 1995 року відновили Акт посвяти українського народу під Покров Богородиці», – розповідає єпископ.

Говорячи про історичні витоки цієї ініціативи, владика Богдан підкреслив, що такі Акти відбувалися в ключових переломних моментах української історії, таких як зараз.

За словами владики, посилаючись на слова одного високопосадовця, прапор ЄС має марійські знамення. Адже «синій колір – марійський, а 12 зірок, що описані у видінні Івана Богослова в книзі Одкровення, символізують корону на голові в Марії».

Департамент інформації УГКЦ