Апостольський Престіл

  • Понеділок, Березень 25, 2024 - 13:13

    Кардинал Маріо Ґрек, генеральний секретар Синоду з питань синодальності, підтримав впровадження жіночих дияконатів у Католицькій Церкві. Це було б «природним» і було б результатом «волі Господа».

    Синодом про синодальність управляють два кардинали: Маріо Ґрек з Мальти та Жан-Клод Холлеріх з Люксембургу. Холлеріх давно підтримує дияконат жінок; він також припустив, що він цілком відкритий для розмов про жіноче священство.

  • Неділя, Березень 24, 2024 - 17:50
    У відеопосланні учасникам ініціативи «Кінематограф для створіння» кардинал П’єтро Паролін запросив замислитися над великими можливостями, що відкриваються перед нами завдяки співпраці, спонукуваній усвідомленням того, що все є взаємопов’язаним.
  • Субота, Березень 23, 2024 - 18:33

    Організатори всесвітньої ініціативи «Година Землі» закликають 23 березня 2024 р. вимкнути на годину світло на вулицях, площах і в помешканнях, аби привернути увагу до проблем забруднення довкілля. До цієї ініціативи приєднується також і Ватикан.

  • Субота, Березень 23, 2024 - 13:33

    У спільному комюніке зазначається, що перемовини відбулися у позитивній атмосфері, розглянувши деякі відкриті богословські питання, що вийшли на яв у документах Синодальної дороги в Німеччині.

     

    У п’ятницю, 22 березня 2024 р., у Ватикані відбулася чергова зустріч між представниками Римської курії та Німецької єпископської конференції з метою продовжувати діалог, започаткований під час візиту ad Limina німецьких єпископів у листопаді 2022 року, і одним із наступних етапів якого стала зустріч у Ватикані 26 липня минулого року.

  • П'ятниця, Березень 22, 2024 - 18:30

    Виступаючи під час заходу з нагоди Дня боротьби з проявами расизму, ватиканський дипломат вказав на різні форми цього явища, боротися з яким потрібно в корені, тобто, усуваючи невігластво та упередження.

     

    Расизм сьогодні набуває різних форм, яким необхідно протистояти діями, спрямованими на «пошану гідності, притаманної кожній людині». Про це заявив Постійний спостерігач Святого Престолу при ООН в Нью-Йорку архиєпископ Ґабріеле Каччя, виступаючи 21 березня 2024 р. під час зустрічі, присвяченої Дню боротьби за ліквідацію расової дискримінації.

  • П'ятниця, Березень 22, 2024 - 15:52
    У Ватикані та Римі відбувається проміжна зустріч Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та інституцій (IFLA), найважливішої бібліотечної організації, членом якої є Ватиканська Апостольська Бібліотека. В програмі – зосередження уваги на дослідженням, практиках стійкості та повторного використання цифрових колекцій.
     
  • Четвер, Березень 21, 2024 - 14:32

    Секретар Святого Престолу в справах стосунків з державами та міжнародними організаціями вирушить до балканської країни, де зустрінеться з владою та католицькою громадою, а також візьме участь у першому засіданні Спільної комісії з імплементації базової угоди зі Святим Престолом.

  • Четвер, Березень 21, 2024 - 14:28

    Рибальство та аквакультура повинні бути сталими: таке побажання висловив монсеньйор Фернандо Чіка Арельяно, постійний спостерігач Святого Престолу при FAO, IFAD та WFP, виступаючи 19 березня 2024 р. на 38-й сесії Регіональної конференції FAO для Латинської Америки та Карибського басейну в Ґаяні. У центрі роздумів ватиканського дипломата була ініціатива «Блакитна трансформація», яку просуває Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO) і яка має на меті використати потенціал океанів для підтримки глобальної продовольчої безпеки.

  • П'ятниця, Березень 15, 2024 - 10:29

    Папа Франциск затвердив для проголошення чергові декрети Дикастерії в справах визнання святих.

     

    У четвер, 14 березня 2024 року, Папа Франциск прийняв кардинала Марчелло Семераро, Префекта Дикастерії у справах визнання святих. Під час аудієнції він затвердив для проголошення декрети цього відомства Римської курії, які стосуються різних етапів беатифікаційних процесів. Серед кандидатів на прославу є 19 нових блаженних та 7 нових праведних.

    Вбиті з ненависті до віри

  • Середа, Березень 13, 2024 - 11:36

    Наприкінці загальної аудієнції середи Папа Франциск закликав залишатися витривалими в молитві за народи, що страждають від воєн, розповівши про особливий дарунок, пов’язаний з війною, який він отримав вранці.

     

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 16:58

    В інтерв’ю для італійського часопису «Corriere della sera» Державний Секретар Святого Престолу ділиться своїми думками про висловлювання Папи Франциска, які прозвучали під час розмови з журналістом швейцарського італомовного каналу RSI.

     

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 16:51

    В інтерв’ю для італійського часопису «La Reppublica» Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Вісвальдас Кульбокас поділився думками про нещодавно опубліковане інтерв’ю Папи Франциска для швейцарської телерадіокомпанії RSI.

     

  • Понеділок, Березень 11, 2024 - 14:54

    На важливості відновлення довіри до Церкви та її провідників для успіху в євангелізаційній місії наголошує очільник Папської Комісії захисту неповнолітніх, підбиваючи десятиріччя діяльності відомства, яке Папа Франциск створив на початку свого понтифікату.

     

  • Вівторок, Березень 5, 2024 - 19:36
    Представник Святого Престолу виступив у Женеві під час дискусії Групи урядових експертів (GGE) 2024 року щодо новітніх технологій у сфері летальних автономних систем озброєнь (LAWS) і підтвердив етичне занепокоєння з приводу використання штучного інтелекту у військових цілях.
  • П'ятниця, Березень 1, 2024 - 10:07

    Поширена у Ватикані в останній день лютого програма Папських богослужінь на березень включає на даний час лише богослужіння з нагоди Пальмової неділі, Великого тижня та Пасхального Тридення.

     

    Головний церемоніймейстер папських богослужінь поширив програму прилюдних богослужінь, які Папа Франциск очолить у березні. У цьому переліку лише ті, що проводитимуться в контексті цьогорічних великодніх свят.

    У Вербну Неділю, 24 березня, Папа Франциск о 10:00 очолить Святу Месу на площі Святого Петра, яка буде випереджена процесійною ходою з посвяченими галузками.

  • Четвер, Лютий 29, 2024 - 12:57

    Під час 55-ї сесії Ради з прав людини, що відбувається в Женеві, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН висловив тривогу з приводу численних порушень прав людини в світі і підкреслив, що «в процесах прийняття рішень і багатосторонньої дипломатії людська гідність повинна бути в центрі уваги, й так само повинна бути керівним принципом у розвитку та у використанні штучного інтелекту»

     

  • Середа, Лютий 28, 2024 - 15:13

    На полях заходу, організованого фундацією «Centesimus Annus - pro Pontifice» з нагоди вручення відзнаки «Економіка та суспільство», Державний Секретар також відповів на запитання журналістів щодо гіпотези Президента Франції про залучення військ країн Заходу у війну в Україні.

     

  • Середа, Лютий 28, 2024 - 13:03

    Через Державного Секретаря Святого Престолу Папа Франциск склав співчуття християнській та мусульманській громадам Буркіна-Фасо, де скоєно напади на католицький храм і мечеть.

     

  • Вівторок, Лютий 20, 2024 - 16:09
    У той час, як у Ватикані тривають духовні вправи, через що призупинені всі зустрічі та аудієнції Папи Римського і діяльність очільників дикастерій Римської курії, пропонуємо вашій увазі короткі роздуми, якими з читачами ватиканських медіа в соціальних мережах ділиться проповідник Папського дому.
  • Вівторок, Лютий 20, 2024 - 12:05

    Очевидно, німецькі єпископи не хочуть допустити скандалу – так німецький портал katholisch.de прокоментував зняття голосування за статут комісії Синоду з порядку денного Конференції єпископів Німеччини (КЄН) після втручання Ватикану.  За даними сайту, ця справа відсунула на другий план інші теми зустрічі, зокрема:  аналіз дослідження членства у церквах або заяву щодо війни в Україні.

Сторінки