Християнство і політика

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 14:47

    У неділю, 24 березня, у Квітну неділю за григоріанським календарем, у Мельбурні відбулася щорічна Хода за справедливість і мир. У ній взяв участь диякон Михайло Жилан, канцлер Мельбурнської єпархії святих апостолів Петра і Павла УГКЦ.

    Про це повідомила Мельбурнська єпархія святих апостолів Петра і Павла.

  • Середа, Березень 27, 2024 - 14:48

    Російська федерація внесла до санкційного списку 56 осіб із Канади, яким відтепер назавжди заборонений в’їзд на територію країни-агресора. До нього ввійшли, зокрема, єпископи Української Греко-Католицької Церкви.

    Про це повідомило міністерство закордонних справ рф на офіційному сайті 22 березня.

    Правлячий єпископ Української католицької єпархії Торонто та Східної Канади Браян Байда очолив санкційний список. До нього потрапили також владика Лаврентій Гуцуляк, архиєпископ і митрополит Вінніпезький, та владика Давид Мотюк, єпарх Едмонтонський.

  • Вівторок, Березень 26, 2024 - 16:03

    У США продовжується тривала дискусія між республіканцями і демократами, які шукають компроміси по низці питань щодо використання бюджетних коштів. Один із таких законопроектів Конгрес ухвалив 21 березня і він передбачає заборону вивішувати ЛГБТ-прапор над американськими посольствами. Політики обох партій пішли на компроміс заради затвердження плану використання 1,2 трильйона доларів.

  • Понеділок, Березень 25, 2024 - 18:25

    Архиєпископ і митрополит Філадельфійський владика Борис Ґудзяк опублікував Заяву релігійних діячів Сполучених Штатів Америки щодо атаки Росії на українську енергосистему, що відбулася 23 березня 2024 року.

     

    ЗАЯВА

    релігійних діячів Сполучених Штатів Америки

    щодо атаки Росії на українську енергосистему

    «Бо ти, о Господи, даєш світло моєму світлу; освітлюєш, мій Боже, мою темінь» (Псалом 18, 29)

  • Субота, Березень 23, 2024 - 19:20

    Кардинал Герхард Мюллер розкритикував позицію німецького єпископату щодо партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD).

    У лютому на весняному пленарному засіданні Конференція єпископату одноголосно ухвалила заяву під назвою «Етнічний націоналізм і християнство несумісні». У ньому єпископи чітко відмежувалися від «Альтернативи для Німеччини», заявивши, що це партія, за яку християни не можуть голосувати, пише pch24.pl.

  • Субота, Березень 23, 2024 - 13:37

    20 березня 2024 року Верховна Рада України не підтримала депутатський запит до Президента України від групи народних депутатів України (Р.ТістикО.Савчук та інших - всього 6 депутатів) щодо передачі костелу Святого Миколая у місті Київ релігійній громаді Римсько-Католицької церкви в Україні.

  • П'ятниця, Березень 22, 2024 - 13:06

    21 березня 2024 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» (

  • Середа, Березень 20, 2024 - 13:10

    В Іспанії католицький священник постане перед судом за критику ісламу. Його звинуватили у “злочині на ґрунті ненависті”. Отцеві загрожує до трьох років ув’язнення.

  • Вівторок, Березень 19, 2024 - 15:32

    Під час Літургії в Міланській катедрі стався політичний інцидент. Активісти зірвали літургію, виставивши перед вівтарем свої транспаранти та вигукуючи антивоєнні гасла. Під час інтервенції пацифісти... почубилися з охороною храму.

    “Ми хочемо миру на землі. Більше ніяких війн, – вигукнув один із активістів, які перешкоджали богослужінню. – Це також говорить Папа Римський. Він каже припинити озброєння”, - кричав інший.

  • Вівторок, Березень 19, 2024 - 13:05

    15-17 березня 2024 року в Росії відбувся фарс, який навіть причетні до керівництва цією країною особи називали «бюрократичною процедурою» або «електоральними заходами».  

    Проведення «виборів» за таких умов і у такий спосіб, як вони відбулися, робить їх нікчемними, а особу, яка самопризначила себе переможцем такого типу змагань – абсолютно нелегітимною. 

    Однак ми зобов’язані наголосити на тому, що ці псевдовибори є не просто нікчемними і нелегітимними. Вони є злочинними. На них кров невинних людей, гріх смертовбивства, облуда брехні, тавро крадія.

  • Понеділок, Березень 18, 2024 - 16:17
    Вибори до Європейського Парламенту є важливим моментом, щоб обрати тих політиків та партії, які будуть ціннісно орієнтовані, служачи на користь спільного блага. Про це йдеться у спільній декларації Комісії єпископатів ЄС.
  • Четвер, Березень 14, 2024 - 15:14

    Практично кожного року церемонія нагородження Американської кіноакадемії супроводжується скандалами та політичними перформансами. Цьогоріч низка зірок, у тому числі володарка Греммі Біллі Айліш і номінант на премію «Оскар» Марк Руффало, носили червоні шпильки, із зображенням закривавленої руки. Вони презентували це як заклик до миру, однак насправді це символ демонстративного вбивства ізраїльтян.

  • Четвер, Березень 14, 2024 - 13:12

    Політика теперішньої влади у сфері інформації несе небезпеку державі та суспільству. В Україні вільно поширюється інформація, спрямована на підрив обороноздатності, зокрема протидію мобілізації. Відповідні «меседжі» популяризують не тільки російські «боти», але організовані мережі громадян України, і все це лишається безкарним. У той же час можна спостерігати спроби тиснути на тих, хто висловлює погляди, які суперечать ЛГБТ-ідеології.

  • Середа, Березень 13, 2024 - 12:36

    8 березня в Ірландії відбувся референдум щодо змін до Конституції. Громадяни висловилися щодо двох запропонованих поправок, в яких пропонувалися зміни до трактування сім'ї та ролі жінки в ній.

    Перша мала розширити визначення сім’ї, замінивши шлюб на «шлюб та інші тривалі стосунки». Друга поправка стосувалася зміни наявного визначення ролі жінки. У чинній редакції Конституції вказано, що жінка повинна турбуватися про членів сім’ї, присвячувати себе дому, а матері не повинні виходити на роботу, нехтуючи своїми домашніми обов'язками.

  • Середа, Березень 13, 2024 - 11:01

    Після завершення пленарної асамблеї Австрійської єпископської конференції від 4–7 березня в Санкт-Георген-ам-Лянгзее католицькі єпископи Австрії знову виступили зі зверненням щодо війни в Україні до міжнародної спільноти, духовенства, вірних та усіх людей доброї волі.

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 18:44

    Минулої п’ятниці влада Гонконгу опублікувала проект нового закону про безпеку, який вимагатиме від католицьких священників порушувати печать таїнства сповіді, розкриваючи будь-які злочини «державної зради», у яких зізнаються кянники, під загрозою 14 років ув’язнення для тих священників, які відмовляться це зробити. Це прямий напад на цілісність сакраментальної печаті, яка зобов’язує всіх священників під страхом кари екскомуніки.

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 16:58

    В інтерв’ю для італійського часопису «Corriere della sera» Державний Секретар Святого Престолу ділиться своїми думками про висловлювання Папи Франциска, які прозвучали під час розмови з журналістом швейцарського італомовного каналу RSI.

     

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 16:54

    У США ми засвідчували, що українці готові обстоювати свою свободу та навіть не припускають можливості піддатися агресорові. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у 108-й тиждень великої війни, яка є злочином проти Бога і людини, адже щодня забирає життя десятків, а може, і сотень українців.

  • Понеділок, Березень 11, 2024 - 15:35

    Заклик

    єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні

    у зв’язку з ситуацією на українсько-польському кордоні.

    Слава Ісусу Христу!

    Дорогі брати і сестри та усі люди доброї волі!

    У зв’язку зі страйками польських фермерів на польсько-українському кордоні, ми, єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні, звертаємося до вас і просимо бути виваженими у своїх судженнях та оцінках і зберігати холодний розум у ставленні до цих подій.

  • Понеділок, Березень 11, 2024 - 13:48

    Заява

    Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій

    Ми, члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, чиї вірні, які боронять сьогодні  свободу і саме життя на передовій, змагаються за людську гідність і майбутнє вільного світу на фронті і в тилу, категорично заявляємо, що ніхто і ніколи не примусить наш народ капітулювати.

Сторінки