Християнство і політика

  • Вівторок, Березень 19, 2024 - 13:05

    15-17 березня 2024 року в Росії відбувся фарс, який навіть причетні до керівництва цією країною особи називали «бюрократичною процедурою» або «електоральними заходами».  

    Проведення «виборів» за таких умов і у такий спосіб, як вони відбулися, робить їх нікчемними, а особу, яка самопризначила себе переможцем такого типу змагань – абсолютно нелегітимною. 

    Однак ми зобов’язані наголосити на тому, що ці псевдовибори є не просто нікчемними і нелегітимними. Вони є злочинними. На них кров невинних людей, гріх смертовбивства, облуда брехні, тавро крадія.

  • Понеділок, Березень 18, 2024 - 16:17
    Вибори до Європейського Парламенту є важливим моментом, щоб обрати тих політиків та партії, які будуть ціннісно орієнтовані, служачи на користь спільного блага. Про це йдеться у спільній декларації Комісії єпископатів ЄС.
  • Четвер, Березень 14, 2024 - 15:14

    Практично кожного року церемонія нагородження Американської кіноакадемії супроводжується скандалами та політичними перформансами. Цьогоріч низка зірок, у тому числі володарка Греммі Біллі Айліш і номінант на премію «Оскар» Марк Руффало, носили червоні шпильки, із зображенням закривавленої руки. Вони презентували це як заклик до миру, однак насправді це символ демонстративного вбивства ізраїльтян.

  • Четвер, Березень 14, 2024 - 13:12

    Політика теперішньої влади у сфері інформації несе небезпеку державі та суспільству. В Україні вільно поширюється інформація, спрямована на підрив обороноздатності, зокрема протидію мобілізації. Відповідні «меседжі» популяризують не тільки російські «боти», але організовані мережі громадян України, і все це лишається безкарним. У той же час можна спостерігати спроби тиснути на тих, хто висловлює погляди, які суперечать ЛГБТ-ідеології.

  • Середа, Березень 13, 2024 - 12:36

    8 березня в Ірландії відбувся референдум щодо змін до Конституції. Громадяни висловилися щодо двох запропонованих поправок, в яких пропонувалися зміни до трактування сім'ї та ролі жінки в ній.

    Перша мала розширити визначення сім’ї, замінивши шлюб на «шлюб та інші тривалі стосунки». Друга поправка стосувалася зміни наявного визначення ролі жінки. У чинній редакції Конституції вказано, що жінка повинна турбуватися про членів сім’ї, присвячувати себе дому, а матері не повинні виходити на роботу, нехтуючи своїми домашніми обов'язками.

  • Середа, Березень 13, 2024 - 11:01

    Після завершення пленарної асамблеї Австрійської єпископської конференції від 4–7 березня в Санкт-Георген-ам-Лянгзее католицькі єпископи Австрії знову виступили зі зверненням щодо війни в Україні до міжнародної спільноти, духовенства, вірних та усіх людей доброї волі.

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 18:44

    Минулої п’ятниці влада Гонконгу опублікувала проект нового закону про безпеку, який вимагатиме від католицьких священників порушувати печать таїнства сповіді, розкриваючи будь-які злочини «державної зради», у яких зізнаються кянники, під загрозою 14 років ув’язнення для тих священників, які відмовляться це зробити. Це прямий напад на цілісність сакраментальної печаті, яка зобов’язує всіх священників під страхом кари екскомуніки.

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 16:58

    В інтерв’ю для італійського часопису «Corriere della sera» Державний Секретар Святого Престолу ділиться своїми думками про висловлювання Папи Франциска, які прозвучали під час розмови з журналістом швейцарського італомовного каналу RSI.

     

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 16:54

    У США ми засвідчували, що українці готові обстоювати свою свободу та навіть не припускають можливості піддатися агресорові. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у 108-й тиждень великої війни, яка є злочином проти Бога і людини, адже щодня забирає життя десятків, а може, і сотень українців.

  • Понеділок, Березень 11, 2024 - 15:35

    Заклик

    єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні

    у зв’язку з ситуацією на українсько-польському кордоні.

    Слава Ісусу Христу!

    Дорогі брати і сестри та усі люди доброї волі!

    У зв’язку зі страйками польських фермерів на польсько-українському кордоні, ми, єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні, звертаємося до вас і просимо бути виваженими у своїх судженнях та оцінках і зберігати холодний розум у ставленні до цих подій.

  • Понеділок, Березень 11, 2024 - 13:48

    Заява

    Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій

    Ми, члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, чиї вірні, які боронять сьогодні  свободу і саме життя на передовій, змагаються за людську гідність і майбутнє вільного світу на фронті і в тилу, категорично заявляємо, що ніхто і ніколи не примусить наш народ капітулювати.

  • Понеділок, Березень 11, 2024 - 11:33

    Єпископи Постійного Синоду УГКЦ, які зібралися на засіданні у США, виступили із заявою щодо нещодавніх висловів Папи Франциска в інтерв’ю швейцарському телеканалу «Radio Télévison Suisse».

    Заява

    Постійного Синоду УГКЦ

    щодо нещодавніх висловів Папи Франциска

  • П'ятниця, Березень 8, 2024 - 10:42

    Делегація Української Греко-Католицької Церкви провела низку зустрічей щодо підтримки України в Сенаті, Конгресі та Державному департаменті США.

    Сенатор Макконелл

    У другий день робочих зустрічей із представниками державної влади США Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, і владики Борис Ґудзяк, митрополит Філадельфійський, Богдан Дзюрах, апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії, Богдан Данило, єпископ єпархії Святого Йосафата в Пармі, та Йосафат Мощич, єпарх Чернівецький, зустрілися з лідером меншості в Сенаті США республіканцем Мітчем Макконеллом.

  • Середа, Березень 6, 2024 - 12:48
    У відповідь на зростаючі загрози та напади на релігійну свободу по всьому світу, Сенат США ініціював резолюцію, що закликає американський уряд активно використовувати дипломатичні засоби та санкції для протидії порушенням релігійних свобод.
     
  • Середа, Березень 6, 2024 - 12:20

    Джордж Вайґель — публіцист, історик, мислитель і папський біограф, довгі роки займає чітку послідовну позицію підтримки України. 2013 року він особисто відвідав Львів, де взяв участь у презентації своєї книжки про Йоана Павла ІІ.  Свого часу Джордж Вайґель відкрито закликав РПЦ припинити поширювати брехню про УГКЦ, а після повномасштабного вторгнення став одним із перших, хто відверто заявив: метою російської війни в Україні є не що інше як геноцид.

  • Вівторок, Березень 5, 2024 - 13:37

    Папська Академія Життя оприлюднила заяву, в якій підтримує заперечення французьких єпископів проти поправки, яка робить аборт конституційним правом. Про це повідомляє Vatican News.

    Папська Академія Життя (ПАЖ) висловила свою підтримку рішучому виступу французької Церкви проти конституційної поправки, яка зробила Францію першою країною, що закріпила аборт як конституційне право.

  • Вівторок, Березень 5, 2024 - 11:08

    3 березня 2024 року у Вашингтоні відбулася зустріч Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава та єпископів Постійного Синоду з американськими дипломатами, які в різний час обіймали посади послів США в Україні.

    У зустрічі взяли участь: Роман Попадюк, перший посол США в Україні (1992–1993), Вільям Тейлор, посол США в Україні (2006–2009), Джон Теффт, посол США в Україні (2009–2013), Марі Йованович, посол США в Україні (2016–2019), Вільям Кортні, колишній посол США в Казахстані та Грузії та помічник Президента США у справах Росії, України та Євразії.

  • Понеділок, Березень 4, 2024 - 18:29

    Світські медіа свідомо мовчать про переслідування, яких зазнають сьогодні християни, каже Алессандро Монтедуро, директор італійського відділення Папської організації “Допомога Церкві в потребі”. Як приклад він згадує події останніх днів: у Буркіна-Фасо джихадисти вбили 15 християн під час молитви, в Ефіопії вбили чотирьох коптських монахів, а на Гаїті банди викрали 7 монахів. В Італії світські ЗМІ не згадали про це жодним словом, говорить Монтедуро. Про це пише Vatican News.

  • Понеділок, Березень 4, 2024 - 17:59
    Латинський Патріарх Єрусалиму ділиться думками про дедалі важчу ситуацію в Секторі Гази, висловлюючи переконання в тому, що після подій останніх місяців тимчасові вирішення неприйнятні, потрібно шукати стабільні рішення, закріплені відповідними гарантіями миру й безпеки.
  • Понеділок, Березень 4, 2024 - 17:16

    Обидві палати французького парламенту зібралися сьогодні о 15.30 у Версалі на спільне засідання, під час якого мають внести аборти до конституції. Таким чином, Франція стане першою країною в світі, до конституції якої буде включено право на аборт.

Сторінки