Культура

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 15:25

    Владика Степан Меньок, екзарх Донецький, продовжує ділитися власними роздумами про християнську духовність. Цього разу єпископ пропонує своїм читачам застановитися над тим, що духовне життя — це постійний поступ, який ми здійснюємо у власних життєвих обставинах. Важливо, за його словами, безперервно у цьому зростати.

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 15:22

    25 лютого 2004 року «Страсті Христові» вперше вийшли на екрани кінотеатрів Сполучених Штатів, якраз перед Великоднем.

    Сюжет, заснований головним чином на чотирьох Євангеліях (від Матвія, Марка, Луки та Івана), показує останні години Ісуса, сповнені страждань, смутку та болю, його криваву жертву заради досягнення спокути людства. Що відрізняло цю постановку від інших подібних фільмів, так це реалістичність і грубість сцен, а також олюднення Ісуса Христа.

    Скрізь несподіваний успіх

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 14:58

    Монастир Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Язлівці, що на Тернопільщині, отримав нове життя.

    Постановою Кабінету Міністрів України палац (монастир) у селі Язлівець має статус об’єкта культурної спадщини національного значення. 27 березня там відбулася зустріч заступника начальника Тернопільської ОВА Віктора Устенка з архієпископом та митрополитом Львівським Римсько-Католицької Церкви Мечиславом Мокшицьким.

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 14:37

    Згромадження редемптористів запрошує львів’ян молитовно вшанувати 65-ліття відходу до вічності блаженного священномученика УГКЦ Миколая Чарнецького.

    Про це інформує фейсбук-сторінка сестер-редемптористок.

  • Середа, Березень 27, 2024 - 14:48

    Російська федерація внесла до санкційного списку 56 осіб із Канади, яким відтепер назавжди заборонений в’їзд на територію країни-агресора. До нього ввійшли, зокрема, єпископи Української Греко-Католицької Церкви.

    Про це повідомило міністерство закордонних справ рф на офіційному сайті 22 березня.

    Правлячий єпископ Української католицької єпархії Торонто та Східної Канади Браян Байда очолив санкційний список. До нього потрапили також владика Лаврентій Гуцуляк, архиєпископ і митрополит Вінніпезький, та владика Давид Мотюк, єпарх Едмонтонський.

  • Середа, Березень 27, 2024 - 14:45

    28 березня Львівський музей історії релігії запрошує на круглий стіл «Сакральне мистецтво України: збереження та розвиток в умовах війни» в рамках мистецького проєкту «Тільки політ» (від «Арт-Проданчук»).

    Про це музей історії релігії повідомляє на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук».

  • Вівторок, Березень 26, 2024 - 16:03

    У США продовжується тривала дискусія між республіканцями і демократами, які шукають компроміси по низці питань щодо використання бюджетних коштів. Один із таких законопроектів Конгрес ухвалив 21 березня і він передбачає заборону вивішувати ЛГБТ-прапор над американськими посольствами. Політики обох партій пішли на компроміс заради затвердження плану використання 1,2 трильйона доларів.

  • Вівторок, Березень 26, 2024 - 14:52

    У посланні з нагоди Великого Тижня патріарх Луїс Рафаїл Сако закликає вірних не забувати серед різних випробувань про Христову обітницю бути з нами аж до кінця віків.

  • Вівторок, Березень 26, 2024 - 14:39

    По завершенні Октави Пасхи артефакт буде виставлений у музейній частині базиліки. До 1884 року його передзвін лунав із найвищої точки центральної частини Риму.

  • Понеділок, Березень 25, 2024 - 18:20

    Благовіщення пресвятої Богородиці Лк 1,24-38

    Новою датою сьогодні святкуємо велике богородичне свято Благовіщення. Вірні нашого народу люблять Богородицю, у її честь споруджують храми, організовують молитовні набожності, звершують прощі до чудотворних марійних місць, співають пісні в її честь, храми і доми прикрашають її іконами, носять медальйони на грудях посвячені пресвятій діві Марії тощо. Ми переконані – Марія наша найкраща мати, тому довіряємо їй життя, молимося до неї за своє спасіння та спасіння інших душ.

  • Понеділок, Березень 25, 2024 - 18:18

    23 березня в Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбувся З’їзд мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії «Преображення України шляхом надії та солідарності» під гаслом: «Щоб була віра ваша не в мудрості людській, але в силі Божій!» (1 Кор 2, 5). До з’їзду долучився диякон Ентоні із дружиною Катериною з Чиказької єпархії УГКЦ. Захід проходив у Католицькому багатофункціональному освітньому центрі та розпочався з Молебню до Пресвятої Богородиці, який очолили єпископ-помічник Теодор Мартинюк і єпископ-помічник Володимир Фірман.

  • Понеділок, Березень 25, 2024 - 18:13

    Сьогодні, 25 березня 2024 року, молитовно відзначаємо 80-ту річницю із дня мученицької смерті священномученика Омеляна Ковча, покровителя душпастирів Української Греко-Католицької Церкви.

    «Отець Омелян Ковч був сином і священиком одного народу,
    загинув на землі другого народу, бо рятував синів і дочок третього…»

    (Любомир Гузар, кардинал УГКЦ)

  • Субота, Березень 23, 2024 - 19:36

    Принцеса Уельська, Кетрін “Кейт” Міддлтон, у п'ятницю здивувала світ, публічно оголосивши, що вона бореться з раком і перебуває на ранніх стадіях лікування.

    Після заяви принцеса також звернулася до інших хворих і попросила не втрачати надії.

    “У цей час я також думаю про всіх тих, чиє життя постраждало від раку. Усіх, хто зіткнувся з цією хворобою, прошу, не втрачайте віри чи надії. Ви не самотні”, — сказала 42-річна Міддлтон у відеозверненні 22 березня.

  • Четвер, Березень 21, 2024 - 15:53

    Fiducia supplicans, Декларація Дикастерії Доктрини Віри, яка дозволяє благословення одностатевих пар, а також пар в інших “неврегульованих ситуаціях”, сприймається в Африці як «культурна колонізація», сказав очільник Симпозіуму Конференції Єпископатів Африки та Мадагаскару (SECAM), кардинал Фрідолін Амбонго OFM кап. Архиєпископ Кіншаси, який також є членом Ради Кардиналів з 2020 року, дав інтерв’ю франкомовному католицькому телебаченню KTO.

  • Середа, Березень 20, 2024 - 13:10

    В Іспанії католицький священник постане перед судом за критику ісламу. Його звинуватили у “злочині на ґрунті ненависті”. Отцеві загрожує до трьох років ув’язнення.

  • Середа, Березень 20, 2024 - 11:38

    Наприкінці березня дві картини художників епохи Відродження поповнять мистецькі виставки у Папському палаці Кастель Ґандольфо.

    Від 23 березня 2024 р., з нагоди Великодніх свят, два престижні мистецькі скарби італійських художників Корреджо та Рафаеля Санті будуть виставлені у Музейному комплексі «Кастель Ґандольфо» – Папському палаці, який розташований неподалік Риму і до понтифікату Папи Франциска був літньою резиденцією та місцем відпочинку Римських Пап. Про це йдеться в комюніке Ватиканських музеїв.

  • Вівторок, Березень 19, 2024 - 15:32

    Під час Літургії в Міланській катедрі стався політичний інцидент. Активісти зірвали літургію, виставивши перед вівтарем свої транспаранти та вигукуючи антивоєнні гасла. Під час інтервенції пацифісти... почубилися з охороною храму.

    “Ми хочемо миру на землі. Більше ніяких війн, – вигукнув один із активістів, які перешкоджали богослужінню. – Це також говорить Папа Римський. Він каже припинити озброєння”, - кричав інший.

  • П'ятниця, Березень 15, 2024 - 11:55

    Керівники українських християнських церков штату Вашингтон (США) вирішили об’єднати свої зусилля для спільного служіння як американському суспільству, так і українській громаді Вашингтонщини. Крім цього, новостворена Рада Церков сприятиме зміцненню дружніх американо-українських відносин.

  • П'ятниця, Березень 15, 2024 - 10:55

    У Згромадженні редемптористів вийшла друком книжка для проводу Вівтарної дружини. Видання «Вівтарники. На службі Богові та Україні» не лише допоможе організувати працю з хлопцями, які служать при храмі, а й дозволить молоді більше дізнатися про розпізнання свого покликання.

  • Четвер, Березень 14, 2024 - 14:07

    Звертаючись до учасників семінару про поєднання знань корінних народів та науки, Святіший Отець наголосив на багатстві різноманітності, яка сприяє цілісному розвитку людства.

     

Сторінки