Наука і віра

  • Понеділок, Квітень 15, 2024 - 16:22

    Наука постійно подає нам нову інформацію про походження людини та її плавний розвиток. Це повинно захоплювати нас, але ми панічно чіпляємося за безпідставні з біологічної точки зору уявлення про перші дні нашого життя. На це звернув увагу колишній архиєпископ Парижа, який перш ніж стати священником, 11 років пропрацював лікарем. На запрошення організації Réseau Vie він прочитав лекцію про людський ембріон.

  • П'ятниця, Квітень 12, 2024 - 15:14

    У інтерв’ю для ватиканських медіа президент Папської академії «За життя» розповів про небезпеки, пов’язані із нещодавно прийнятою резолюцію Європарламенту про включення аборту до «Хартії основних прав» ЄС.

     

  • Понеділок, Квітень 8, 2024 - 15:54

    Документ Дикастерії доктрини віри "Dignitas infinita" готувався п'ять років і включає в себе папське навчання останнього десятиліття: від війни до бідності, від насильства над мігрантами до насильства над жінками, від абортів і сурогатного материнства до евтаназії, від теорії ґендеру до цифрового насильства.

  • Середа, Квітень 3, 2024 - 12:23

    Найвища доктринальна інституція Ватикану наступного тижня оприлюднить нову декларацію на тему людської гідності. Очікується, що документ торкнеться низки сучасних моральних проблем, включаючи гендерну ідеологію та сурогатне материнство. Про це повідомляє CNA.

    Пресслужба Святого Престолу у вівторок оголосила, що новий документ під назвою Dignitas Infinita (“Нескінченна гідність”) (Про людську гідність) буде представлено на пресконференції, яка відбудеться в Римі 8 квітня.

  • Вівторок, Квітень 2, 2024 - 11:19

    Останнім часом термін «трансгуманізм» набуває дедалі більшої популярності, викликаючи дискусії про майбутнє людства та етичні наслідки нових технологій, які призначені для модифікації людського тіла.

    У недавньому інтерв’ю ACI Prensa аргентинський філософ Маріано Асла, який має докторський ступінь в Університеті Наварри, запропонував критичний аналіз цієї суперечливої теми.

  • П'ятниця, Березень 29, 2024 - 13:31

    Директор Інституту св. Томи Аквінського отець Петро Балог, OP, ділиться думками про особливості богословських пошуків у контексті війни. Він підкреслив, що богослов’я говорить «не лише про воскресіння, але й про те, що перед воскресінням був хрест і страждання», і це допомагає осмислити також трагічний досвід війни.

     

  • Вівторок, Березень 19, 2024 - 15:15
    Згідно з новим Статутом Папського Григоріанського університету, внесено зміни у системі органів управління університету, до якого також приєднано інші два навчальні заклади, якими опікується Товариство Ісуса.
  • Понеділок, Березень 18, 2024 - 13:15
    Двоє дослідників Ватиканської обсерваторії запропонували шлях для з’ясування шляхів для подальших досліджень фізичних законів, які дозволяють краще відкрити особливість теорії Великого вибуху.

    Нещодавно двоє космологів з Ватиканської обсерваторії досягли прогресу в розробці нового математичного методу для розуміння теорії Великого вибуху. У комюніке Ватиканської обсерваторій зазначається, що двом їхнім працівникам вдалося окреслити опис рішення щодо особливостей функціонування деяких фізичних законів у перших митях виникнення Всесвіту.

  • Вівторок, Березень 5, 2024 - 14:56

    Минулого тижня понад 150 католицьких лікарів, вчених і біоетиків підписали лист, в якому висловлюють занепокоєння з приводу нових вказівок провідної неврологічної асоціації щодо визначення смерті людини. Ця тема викликала гарячі дискусії у медичній спільноті та серед вірних.

  • Вівторок, Лютий 27, 2024 - 09:04

    Наше уявлення про Бога продиктоване не людським розумом, а Об'явленням. Ми також по-різному розуміємо глибоке значення братерства і милосердя. Вірні, які приєднуються до лож, перебувають у стані тяжкого гріха і не можуть причащатися. Про це нагадує єпископ Антоніо Стальяно, який очолює Папську богословську академію.

     

  • Четвер, Лютий 22, 2024 - 13:44

    Верховний суд штату Алабама постановив, що ембріони, які були отримані під час лікування неплідності та заморожені, є дітьми згідно із законодавством штату. Рішення було прийнято у двох випадках, що стосувалися протиправної смерті. Позов подали три пари, чиї заморожені ембріони були знищені в результаті нещасного випадку в клініці лікування безпліддя. Судді посилалися на розділ конституції Алабами, який забороняє аборти, і закон 1872 року. Про це повідомляє ekai.pl.

  • Середа, Лютий 7, 2024 - 15:40

    Група з 90 католицьких священників, учених і авторів просить єпископів і кардиналів відкинути ватиканську декларацію, яка схвалила пастирське, нелітургійне благословення одностатевих пар, і відмовитися від її впровадження у своїх єпархіях. Про це повідомляє CNA.

  • Субота, Лютий 3, 2024 - 18:22

    У Львові відбулась чергова науково-практична конференція присвячена епідеміологу отцю Генриху Мосінгу.

  • Четвер, Лютий 1, 2024 - 13:20

    Громадська Спілка «Католицька Освіта» запрошує взяти участь у Навчально-модульній програмі для шкільних капеланів. Ця програма для священників, які працюють або мають бажання працювати у школі з учнями, педагогами, а також батьками.

    Ця програма розрахована на священників, які ще не навчалися на наших програмах для шкільних капеланів.

    Програма складається із трьох модулів триватиме три дні кожен.

    На навчанні опрацьовуємо такі теми:

  • П'ятниця, Січень 5, 2024 - 11:21

    Курс «Документи Католицької Церкви про шлюб та сім’ю» триватиме з 1 лютого по 1 липня 2024 р.Б. на платформі UCU OPEN.

  • Четвер, Січень 4, 2024 - 15:07

    Побачило світ повідомлення для преси за підписом Префекта й Секретаря Дикастерії Доктрини Віри з коментарем на реакцію щодо нещодавньої декларації цього відомства: доктрина про шлюб не змінюється, єпископи можуть розрізняти застосування відповідно до контексту, душпастирські благословення не можна порівнювати з літургійними та обрядовими благословеннями.

  • Середа, Січень 3, 2024 - 19:27

    Фотокореспондент із Києва Ян Доброносов опинився за 50 метрів від місця падіння російської ракети. Чоловік дивом залишився неушкодженим

     

    Ян Доброносов 2 січня після атаки ворога на столицю вирушив на місце, куди влучила ворожа ракета, адже хотів зафіксувати злочин росіян на відео. 

    На Оболоні чоловік вийшов з авто і пішов до місця події пішки. У цей час двічі спрацьовувала ППО, розповів він pravda.com.ua.

  • Понеділок, Січень 1, 2024 - 21:55

    Красу і глибину навчання св. Івана Павла ІІ, відомого як Теологія Тіла, просто і зрозуміло тепер можна пізнавати українською мовою (д-р Орися Уська).

    19-21 січня 2024 у Брюховичах відбудеться перший курс «Теологія Тіла: про що розповідають наші тіла».

    Запрошуємо тих, хто шукає і цінує Добро, Правду і Красу!

  • Вівторок, Грудень 19, 2023 - 10:27
    В інтерв’ю для ватиканських медіа о. Паоло Бенанті, TOR, експерт у галузі штучного інтелекту, поділився про суб’єктність обчислювальних машин, їхній вплив на формування громадської думки та внесок Церкви у автентичний розвиток людства.
  • Понеділок, Грудень 18, 2023 - 17:50

    Папа Франциск прийняв на аудієнції спільноту регіональної лікарні ім. Франческо Мюллі, що є церковною структурою, заснованою дев’ять століть тому, поділившись з ними думками про місію церковної лікарні в сучасній системі охорони здоров'я та освіти.

Сторінки