Суспільство

  • Четвер, Квітень 18, 2024 - 17:17

    Заклик до справедливого миру та солідарності для України

    Ми, представники Конференції Європейських Церков (КЄЦ) разом з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), займаємо єдину позицію щодо засудження агресії Російської Федерації проти України, яка триває з 2022 року. Неспровоковане вторгнення на українську територію завдало безмірних страждань тисячам невинних мирних жителів, дестабілізувало регіон та порушило основоположні принципи міжнародного права і людської гідності.

  • Четвер, Квітень 18, 2024 - 17:15
    Щонайменше сорок жінок, що не мають належного доступу до служби охорони здоров’я, мали нагоду пройти в амбулаторії для бездомних і вбогих, яку провадить Дикастерія харитативного служіння, діагностичні обстеження для запобігання раку молочної залози.
  • Четвер, Квітень 18, 2024 - 12:21

    Більшість осіб, які звернулися до церковної влади у зв’язку зі звинуваченнями щодо зловживання з боку священнослужителів, не очікують виплати грошової компенсації, повідомив португальський єпископат через Vita Group.

    Цей орган у складі церковних структур Португалії відповідає за прийом заяв від імовірних жертв сексуального насильства з боку священників і мирян, які працюють у Церкві.

  • Середа, Квітень 17, 2024 - 15:14

    “Найпохмуріший день для жінок у післявоєнній історії Німеччини” — так газета “Bild” прокоментувала набуття чинності закону про “самовизначення” (Selbstbestimmungsgesetz).

  • Середа, Квітень 17, 2024 - 14:25

    Унеділю, 14 квітня, у Варшаві пройшов Національний Марш за життя, який зібрав небайдужих поляків, котрі відстоюють право на життя від моменту зачаття до природної смерті. Тисячі людей вийшли на вулицю, щоб заявити про свою прихильність захисту ненароджених дітей від варварської практики аборту.

  • Середа, Квітень 17, 2024 - 14:14

    Іслам запроваджує нові стандарти практикування віри у французьких передмістях. Парадоксально, але це впливає і на католиків, які там живуть, причому в позитивному сенсі: вони відкрито говорять про свою віру і готуються захищати її, коли стикаються з сусідами-мусульманами. Католики в передмісті, це не корінні французи, а мігранти. Однак у цих районах, де переважають мусульмани, вони утворюють динамічні і, як правило, молоді спільноти, що свідчать про Христа.

  • Середа, Квітень 17, 2024 - 13:56

    У квітні згадують одну з найтрагічніших сторінок історії кінця ХХ століття – геноцид у Руанді, під час якого лише за сто днів було вбито понад мільйон осіб.

    Геноцид у Руанді залишається в пам'яті людства яскравим прикладом того, скільки зла може спричинити розпалювання ненависті та ворожнечі. Своїм свідченням про ті трагічні події в інтерв’ю Vatican News поділився кардинал Антуан Камбанда, архиєпископ Кігалі.

  • Середа, Квітень 17, 2024 - 13:02

    У Бельгії з'явилася ще одна жахлива версія культури смерті. Люк Ван Ґорп, керівник одного зі страхових фондів т. зв mutualité/mutualiteit, метою якого є забезпечення всім гідної медичної допомоги, запропонував евтаназію для “людей, які втомилися від життя”. У відповідь на це бельгійські єпископи нагадали, що “людське суспільство завжди виступає за життя”.

  • Середа, Квітень 17, 2024 - 12:54

    У Павшині на Мукачівщині 12-14 квітня, проходив семінар про захист життя від моменту зачаття і до природної смерті. Однією зі спікерів була Голова Всеукраїнського благодійного фонду «За гідність людини» пані Геня Самборська.

  • Вівторок, Квітень 16, 2024 - 18:09

    Отець Мирон Бендик, ректор Дрогобицької духовної семінарії та священник УГКЦ часів підпілля, поділився думками про особливості ролі Церкви і священника в сучасному українському суспільстві.

    «Незалежно від часів, завдання священника залишається постійним — допомогти кожній людині усвідомити її особисту свободу і, як наслідок, відповідальність за прийняті рішення. Це його головне завдання», — розповів о. Мирон у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ.

  • Вівторок, Квітень 16, 2024 - 15:32

    Найкращою відповіддю на насильство і страх є молитва і мир, заявив архиєпископ Ентоні Фішер після нападу на ассирійського єпископа Мар Марі Еммануїла 15 квітня 2024 року.

    “Закликаю віруючих не реагувати на ці події зі страхом, уникаючи місць культу, боячись нових нападів, чи з гнівом, беручи участь в актах розправи чи помсти. Найкраща відповідь на насильство і страх – це молитва і спокій”, – сказав католицький архиєпископ Сіднея.

  • Вівторок, Квітень 16, 2024 - 15:21

    15 квітня в Австралії терорист із ножем напав на єпископа Ассирійської церкви Марі Мар Еммануеля та ще трьох вірян. Це сталося в храмі Христа Доброго Пастиря у Сіднеї прямо під час трансляції вечірньої служби.

  • Понеділок, Квітень 15, 2024 - 16:22

    Наука постійно подає нам нову інформацію про походження людини та її плавний розвиток. Це повинно захоплювати нас, але ми панічно чіпляємося за безпідставні з біологічної точки зору уявлення про перші дні нашого життя. На це звернув увагу колишній архиєпископ Парижа, який перш ніж стати священником, 11 років пропрацював лікарем. На запрошення організації Réseau Vie він прочитав лекцію про людський ембріон.

  • Понеділок, Квітень 15, 2024 - 15:25

    Тисячі людей вийшли у центр Варшави на Національний Марш Життя. Демонстрація під гаслом “Нехай живе Польща” – це вираз афірмації життя, а також протидії законопроектам, які спрямовані на розширення доступу до абортів і, таким чином, на зменшення захисту ненароджених дітей. Патронат на маршем узяв польський єпископат. Її очільник архиєпископ Тадеуш Войда закликав, аби ця неділя стала днем молитви у храмах на захист ненародженого життя. Про це повідомляє Vatican News.

  • Понеділок, Квітень 15, 2024 - 13:39

    У телеграмі, надісланій через кардинала Пʼєтро Пароліна, Папа Франциск склав співчуття постраждалим від трагедії, що сталася в австралійському місті, де чоловік, озброєний ножем, напав на відвідувачів торгового центру.

     

  • П'ятниця, Квітень 12, 2024 - 15:25

    Цьогоріч у час Великого посту в межах Всеукраїнської ініціативи «Посади дерево миру» на теренах Івано-Франківської архиєпархії заклали шість «Садів перемоги».

    Перші сади з ініціативи Церкви були закладені наприкінці березня у Брошнів-Осаді та Брошневі, де 40 саджанців фруктових дерев висадили біля храму, ліцею та гімназії. Завдяки старанням о. Володимира Майки паралельно було проведено екологічно-просвітницькі заходи для учнів та вчителів ліцею і гімназії.

  • П'ятниця, Квітень 12, 2024 - 15:14

    У інтерв’ю для ватиканських медіа президент Папської академії «За життя» розповів про небезпеки, пов’язані із нещодавно прийнятою резолюцію Європарламенту про включення аборту до «Хартії основних прав» ЄС.

     

  • П'ятниця, Квітень 12, 2024 - 15:10

    Зустрічаючись із делегацією Папської фундації, Святіший Отець наголосив на даруванні близькості Христової любові через солідарність з іншими.

     

  • П'ятниця, Квітень 12, 2024 - 15:04

    Потрібно розвивати культуру суспільного включення, яка оцінюватиме цінність життя не на основі утилітаристських критеріїв і не вважатиме «тягарем» ненароджених дітей з інвалідністю чи похилих віком на термінальній стадії. Думками про це Папа Франциск ділився з учасниками пленарної асамблеї Папської академії суспільних наук.

     

  • П'ятниця, Квітень 12, 2024 - 14:59

    У п’ятницю, 5 квітня, у стінах Університету Короля Данила, що у м. Івано-Франківськ, вкотре відбувся благодійний аукціон «Крок до перемоги» на підтримку Збройних сил України. З цієї нагоди архиєпископ і митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин передав власний лот — «Трифігурну ікону» зі своєї приватної колекції, датовану XIX століттям.

Сторінки