Суспільство

  • П'ятниця, Березень 15, 2024 - 19:20

    15 березня Одеса знову зазнала ворожого обстрілу з боку росії. Внаслідок вибухів загинуло 16 людей, понад 70 — отримали поранення. Одеський екзарх владика Михайло Бубній висловив співчуття родинам загиблих та постраждалих.

    «Сьогодні Одеса знову здригнулася від вибухів. Російська федерація тероризує наш український народ, наше місто. Внаслідок обстрілу є багато загиблих та поранених», — розповів владика Михайло у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ.

  • Четвер, Березень 14, 2024 - 17:31

    Лікарі в Англії більше не можуть призначати блокатори статевого дозрівання дітям, щоб полегшити зміну статі, згідно з оголошенням Національної служби охорони здоров’я (NHS).

    «Блокатори статевого дозрівання... недоступні для дітей і молодих людей у разі гендерної невідповідності або гендерної дисфорії, оскільки немає достатніх доказів безпечності та клінічної ефективності», — йдеться після оновлення в розділі «лікування» гендерної дисфорії на сайті NHS England.

  • Четвер, Березень 14, 2024 - 17:23

    У США триває дискусія про захист життя ненароджених дітей. Частиною цього було нещодавнє рішення Верховного суду Алабами. Він постановив, що заморожені ембріони, які використовуються для запліднення in vitro, можуть юридично визнаватися ненародженими дітьми. Це рішення може стати віхою у справі захисту життя.

  • Четвер, Березень 14, 2024 - 15:14

    Практично кожного року церемонія нагородження Американської кіноакадемії супроводжується скандалами та політичними перформансами. Цьогоріч низка зірок, у тому числі володарка Греммі Біллі Айліш і номінант на премію «Оскар» Марк Руффало, носили червоні шпильки, із зображенням закривавленої руки. Вони презентували це як заклик до миру, однак насправді це символ демонстративного вбивства ізраїльтян.

  • Четвер, Березень 14, 2024 - 14:07

    Звертаючись до учасників семінару про поєднання знань корінних народів та науки, Святіший Отець наголосив на багатстві різноманітності, яка сприяє цілісному розвитку людства.

     

  • Четвер, Березень 14, 2024 - 13:12

    Політика теперішньої влади у сфері інформації несе небезпеку державі та суспільству. В Україні вільно поширюється інформація, спрямована на підрив обороноздатності, зокрема протидію мобілізації. Відповідні «меседжі» популяризують не тільки російські «боти», але організовані мережі громадян України, і все це лишається безкарним. У той же час можна спостерігати спроби тиснути на тих, хто висловлює погляди, які суперечать ЛГБТ-ідеології.

  • Середа, Березень 13, 2024 - 16:48

    Цієї суботи, 16 березня 2024 року, у Львові відбудеться відкриття меморіальної таблиці видатному церковному діячеві і Главі УГКЦ Блаженнішому Любомирові (Гузару). Таблицю розмістили на фасаді храму, де його було охрещено, а її благословення звершить Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав.

  • Середа, Березень 13, 2024 - 12:36

    8 березня в Ірландії відбувся референдум щодо змін до Конституції. Громадяни висловилися щодо двох запропонованих поправок, в яких пропонувалися зміни до трактування сім'ї та ролі жінки в ній.

    Перша мала розширити визначення сім’ї, замінивши шлюб на «шлюб та інші тривалі стосунки». Друга поправка стосувалася зміни наявного визначення ролі жінки. У чинній редакції Конституції вказано, що жінка повинна турбуватися про членів сім’ї, присвячувати себе дому, а матері не повинні виходити на роботу, нехтуючи своїми домашніми обов'язками.

  • Середа, Березень 13, 2024 - 11:36

    Наприкінці загальної аудієнції середи Папа Франциск закликав залишатися витривалими в молитві за народи, що страждають від воєн, розповівши про особливий дарунок, пов’язаний з війною, який він отримав вранці.

     

  • Середа, Березень 13, 2024 - 11:01

    Після завершення пленарної асамблеї Австрійської єпископської конференції від 4–7 березня в Санкт-Георген-ам-Лянгзее католицькі єпископи Австрії знову виступили зі зверненням щодо війни в Україні до міжнародної спільноти, духовенства, вірних та усіх людей доброї волі.

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 18:22

    Найсвіжіша законодавча ініціатива правлячої Ліберальної партії Канади покликана дати владі безпрецедентні інструменти для боротьби з політичними опонентами. Громадян з «неправильними» поглядами влада зможе контролювати та карати лише за підозру, що вони можуть у майбутньому вчинити «злочин на ґрунті ненависті» чи поширювати «пропаганду ненависті». За словами генпрокурора, запобіжні заходи допоможуть «дерадикалізувати» противників новолівої ідеології.

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 17:24

    Минуло лише кілька днів з моменту офіційного включення вбивства ненароджених дітей до конституції Франції, а президент Макрон вже оголошує про подальші кроки, спрямовані на закріплення культури смерті в цій країні. Цього разу йдеться про легалізацію «допомоги при смерті». «Це закон, який скерує всю систему охорони здоров’я до смерті як рішення»,- застерігає глава французького єпископату.

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 16:58

    В інтерв’ю для італійського часопису «Corriere della sera» Державний Секретар Святого Престолу ділиться своїми думками про висловлювання Папи Франциска, які прозвучали під час розмови з журналістом швейцарського італомовного каналу RSI.

     

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 16:54

    У США ми засвідчували, що українці готові обстоювати свою свободу та навіть не припускають можливості піддатися агресорові. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у 108-й тиждень великої війни, яка є злочином проти Бога і людини, адже щодня забирає життя десятків, а може, і сотень українців.

  • Вівторок, Березень 12, 2024 - 16:51

    В інтерв’ю для італійського часопису «La Reppublica» Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Вісвальдас Кульбокас поділився думками про нещодавно опубліковане інтерв’ю Папи Франциска для швейцарської телерадіокомпанії RSI.

     

  • Понеділок, Березень 11, 2024 - 17:28

    З нагоди проказування молитви «Ангел Господній» у неділю після Міжнародного дня жінки Папа Франциск закликав до ще більших зусиль на те, щоб всюди шанувалася гідність жінки.

    Після проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 10 березня 2024 р., Папа Франциск нагадав про те, що два дні перед тим відзначався Міжнародний жіночий день. У цьому контексті він скерував окрему думку та запевнення у близькості «до всіх жінок, особливо тих, чия гідність не є пошанована».

  • Понеділок, Березень 11, 2024 - 17:25

    Відповідно до рішення Синоду Єпископів УГКЦ, М’ясопусну неділю проголошено Днем соціального служіння та благодійності, а дні між неділею про Блудного сина та М’ясопусною — соціальними днями, закликаючи в такий спосіб усіх вірних подбати про тих, хто потребує допомоги.

  • Понеділок, Березень 11, 2024 - 17:20

    8 березня виповнилося два роки як ужгородські парафіяни, а саме чоловіки братства святого Йосифа, стають щовівторка духовним фронтом захисту для нашої неньки України. Більш того долучаються жінки, діти, цілі сім’ї та пересічні люди міста.

    На площі біля храму святого Георгія в Ужгороді з могутньої зброєю проти зла – зі святим розарієм щотижня лунає спільна молитва за мир, за закінчення війни, за тих, хто нас боронить фізично на фронті.

  • Понеділок, Березень 11, 2024 - 16:21

    Понад 35 тис. осіб взяли участь у марші проти абортів у Мадриді в неділю. Захід був організований понад 5 сотнями рухів та асоціацій захисту життя, а також католицькими організаціями, пов’язаними з платформою «Yes for Life».

    Окрім мешканців іспанської столиці, на акцію автобусами прибули також люди з інших регіонів країни, серед яких: Валенсія, Кантабрія, Андалусія, Кастилія і Леон і Арагон.

  • Понеділок, Березень 11, 2024 - 15:35

    Заклик

    єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні

    у зв’язку з ситуацією на українсько-польському кордоні.

    Слава Ісусу Христу!

    Дорогі брати і сестри та усі люди доброї волі!

    У зв’язку зі страйками польських фермерів на польсько-українському кордоні, ми, єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні, звертаємося до вас і просимо бути виваженими у своїх судженнях та оцінках і зберігати холодний розум у ставленні до цих подій.

Сторінки