«Альтернатива» є відповіддю на запобігання сучасної суспільної небезпеки
  • Втр, 24/06/2014 - 18:53

Ще одна проблема нашого українського суспільства, яка накладається на без того складну суспільно-політичну ситуацію у країні, знаходить свій відгомін у кількаденних фахових заходах у вічному місті.

З 17 по 19 червня відбулась Міжнародна Конференція по боротьбі із наркотиками у Римі (Італія).

Нещодавно також дізнався від лікаря-нарколога дражливу звістку українських реалій. Виявляється, що для бажаючого отримати наркотичну речовину, не складає труднощів її придбати. Для більш обізнаних є можливості замінників у аптеках, у вільному доступі, для традиційних користувачів – давно відомі шляхи так званих «точок», місць їхнього розповсюдження. Те, що колись для наших громадян представлялося як щось далеке й невідоме, сьогодні це вже не сюжети із латиноамериканської Мексики чи європейських Нідерландів, але реальні буденні факти із нашого життя – наших рідних, близьких, знайомих, співвітчизників.

Учасники вже 31-ої сесії даного римського заходу мали можливість почути і звернення Святішого Отця Франциска, а саме його зауваження та думки з приводу даної проблематики у світлі християнського бачення, які можуть стати корисними для тих, кому не байдужа доля уражених цією недугою: «Ні жодному виду наркотиків. Просто. Жодному виду наркотиків… Праця над подоланням цього є недостатньою. Необхідно працювати над запобіганням цьому!» Папа наголосив, що легалізація так званих легких наркотиків не є жодним вирішенням проблеми, а шукання шляхів мінімальної шкоди та медичного супроводу, які у своєму процесі зцілення не мають цілі абсолютного відкинення наркотиків із життя узалежненого – не є ефективними по своїй сутності.

У згаданій проблемі дуже часто лунають заклики до запобігання цьому лихові із різноманітними пропозиціями та заходами. І вони загально є відомими – це медичні, реабілітаційні, терапевтичні і інші центри, спрямовані на допомогу та вирішення нарко-, алко- та інших згубних залежностей. Проте, відверто й очевидно розуміємо, що цього є замало, недостатньо. Важливим у цьому стало зауваження папи Франциска, який бачить однією із ефективних відповідей на цей кричущий виклик – це альтернативні заходи: «Наркотик не перемагається наркотиком! Наркотик – це є зло, а зі злом не може бути компромісів… Та щоб сказати це «ні» є потреба сказати «так» життю, любові, ближньому, вихованню, «так» спорту, «так» праці, «так» більшості джерел для праці».

Шлях ефективної відповіді на цю болючу проблему є справді створення і розвиток альтернатив. Тоді саме вони займуть місце отої гнітючої пустоти – відсутності роботи, спорту і т.д.. Обов’язком віруючого є бути поряд узалежнених і стражденних осіб, бо в противному разі ми не слідуватимемо за Христом як своїм вчителем і як прикладом для наслідування. Ціллю такого християнського супроводу узалежнених є відкривати гідність людської особи, яку руйнують наркотики, бути біля таких людей, не відкидати їх.

Відомий мені, вищезгаданий лікар-нарколог приймає щодня близько сорока осіб – уражених цією страшною недугою. Це особи, які через своїх рідних, а чи за власної ініціативи звернулися до лікаря по допомогу. Скільки ж їх поза межами українських лічниць? Тисячі, мільйони?

Мабуть, доречним тут є пригадати євангельський уривок, у якому Христос повчає: «Хто вдарить тебе в праву щоку, оберни до нього й другу» (Мт 5,39). Можливо, саме ця друга щока і є альтернативою, виконанням Христового заклику, що пропонує й папа для відповіді на загрозу узалежнення, на «удар», який лякає, калічить, вбиває тисячі й мільйони осіб різної статі і віку у світі та в Україні. Доречним тут також згадати й інші наші суспільні загрози, які вимагають своїх альтернатив щодо захисту та пропагування життєво необхідних українському суспільству цінностей: гідності людської особи, спільного блага, єдності та миру…

о. Олег Лука