Американський єпископ до священиків: захищайте подружній зв’язок усіма силами
  • Чтв, 09/11/2017 - 13:38

Священики повинні захищати пожиттєвий подружній союз навіть тоді, «коли це дуже важко», - зазначив Архиєпископ Чарльз Чапут зі США на зустрічі американських і філіппінських священиків.

Слова Ісуса про нерозривність подружжя «неможливо пом’якшити, інтерпретувати по-іншому, розглядати в певному контексті», - сказав він. – «Християнське подружжя не є просто «ідеалом». Якщо його вважати таким, тоді відчиняємо двері для того, щоб визнати за норму і вибачити невідповідність цьому «ідеалу».

«Для християн, сексуальні відносини поза чинним шлюбом ніколи не можуть бути морально прийнятними. А чинність сакраментального подружжя визначає Церква», - наголосив Архиєпископ.

У своїй промові він згадав про документ Папи Франциска “Amoris Laetitia”: «Він містить надзвичайно мудрі і красиві фрагменти про подружжя і сімейне життя». «Він містить і інші уривки, що спричинили очевидну суперечку. І ця суперечка затінила багато того доброго, що міститься в документі», - додав Архиєпископ Чапут.

На думку Архиєпископа, частина з тих, хто критикує цей документ, є вірними особами і їх стурбованість не можна відкидати. Там, де існує непорозуміння щодо папського тексту, його слід інтерпретувати у відповідності до вчення попередніх Пап.

Архиєпископ також розповів, що сотні знайомих йому священиків стурбовані тим, що їх люди насправді не знають своєї віри, не розуміють таїнств, не катехизують своїх дітей і не знають якою є правильно сформована католицька совість.

«Погано сформована, недозріла совість – це один із найбільших душпастирських викликів в сучасній Церкві» - зазначив він. - “Amoris Laetitia” багато в чому залежить від рішучості і чутливості священика. Іншими словами: ваше покликання, брати, ніколи не було настільки важливим для сім’ї, як є сьогодні».

Коли подружжя розпадається, пари потребують підтримки. Священик повинен захищати нерозривність подружнього зв’язку «завжди і усюди, де це можливо», - наводить слова Архиєпископа агенція CNA.

Попри усілякі культурні тренди, Бог просто просить священиків бути вірними, говорити і жити істиною посеред замішань, бути миротворцями посеред конфліктів, бути джерелом надії, а також бути «присутністю Божої любові у світі», - вважає Архиєпископ Чарльз Чапут з Філадельфії, США.