Андрей Критський, св.
  • Срд, 17/07/2013 - 00:01

Святий Андрей Критський (7 століття) - християнський святий, богосолов та гимнотворець часів Візантії, родом зі Сирії. Був архієпископом міста Гортіна на грецькому острові Кріт.

Святитель Андрей, архиєпископ Критський, народився в місті Дамаску в сім'ї благочестивих християн. До семирічного віку хлопчик був німий. Потім одного разу після причастя Святих Христових Таїн він почав говорити. З того часу юнак почав посилено вивчати Святе Писання і Богословські науки.

Чотирнадцятилітнім він віддалився до Єрусалиму і там прийняв постриження в обителі преподобного Савви Освяченого. Святий Андрій проводив строге, цнотливе життя, був покірливий, стриманий, так що всі дивувалися з його чесноти і розуму. У 680 році містоблюститель Єрусалимської патріаршої катедри Теодор включив архідиякона Андрія в число представників Святого Міста на IV Вселенському Соборі. За правління імператора Юстиніана II (685-695) святий Андрій був рукопокладений на архієпископа міста Гортіни на острові Кріт. На новому місці він проявив себе як істинний світильник Церкви, великий ієрарх - Богослов, вчитель і гимнотворець.

Джерело: http://oranta.org