Андрей Шептицький провадив свій народ в період двох світових воєн, у нього можемо багато навчитися, - владика Василій
  • Чтв, 22/01/2015 - 14:00

21 січня у Коломийсько-Чернівецькій єпархії УГКЦ розпочали відзначення Року митрополита Андрея Шептицького і вітали свого єпарха з 55-літнім ювілеєм. Програму урочистостей розпочали у головному храмі єпархії - катедральному соборі Преображення Христового м. Коломиї з Архієрейської Літургії, яку очолив владика Василій (Івасюк) у співслужінні близько півсотні священнослужителів.

“Митрополит Андрей був провідником свого народу в період двох світових воєн. Йому випала доля бути українським Мойсеєм, особливо за часів рабства нашого народу, коли Церква повинна була особливо виражати душу нації. Постать Шептицького виходить поза національні, історичні та конфесійні межі. Він є символ для нашої Церкви”, - сказав владика Василій до присутніх і відзначав велику духовну спадщину митрополита Андрея у різних сферах суспільного життя. Зокрема в екуменічному вимірі, соціальної доктрини та духовного просвітництва. За словами єпископа Коломийсько-Чернівецького, це складає можливість вірянам і духовенству черпати з пророчого слова митрополита мудрість і мир.

Опісля в нижньому храмі собору була проведена наукова конференція до 150-ліття митрополита Андрея Шептицького. За участі духовенства, науковців краю, місцевої інтелігенції та представників влади, конференцію розпочав владика Василій і представив короткий аналіз пастирського послання “Нехай Божа мудрість поведе нас” Блаженнішого Святослава (Шевчука), Глави УГКЦ, з нагоди Року митрополита Андрея Шептицького.

Для учасників була представлена доповідь “Андрей Шептицький - митрополит, патріот, меценат, праведник світу”, яку зачитав Василь Глаголюк, котрий очолює Коломийське міськрайонне Товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка. Інші дві доповіді: “Митрополит Андрей на Покутті та Гуцульщині”, “Відвідини митрополитом Шептицьким Буковинського краю”, за слова канцлера єпархії о. Олександра Селезінки, будуть найближчим часом доступні в збірниках матеріалів конференції.

У цей день в єпархії також вітали свого владику Василія (Івасюка) з 55-літнім ювілеєм. Зокрема для цього прибув і митрополит Івано-Франківський кир Володимир (Війтишин) та єпископ-помічник кир Йосафат (Мощич), священики з різних єпархій. Митрополит Володимир з такої нагоди вручив ювілярові грамоту. Вітали єпископа представники влади області, району і міста, священнослужителі, віряни, представники громадських організацій.

Автор: о. В. Перцович