Ангел Господній 21 липня 2013
  • Пон, 22/07/2013 - 20:23

Молитва і дія, слухання слова Божого і конкретне служіння ближньому не протиставлені один одному, а є однаково важливими аспектами нашого життя вірою, підкреслив Папа Франциск перед молитвою Ангел Господній в неділю 21 липня, звертаючись до численних вірних,що зібралися на площі св. Петра. Святіший Отець просив супроводжувати його молитвою під час першої апостольської поїздки до Ріо-де-Жанейро, яка розпочнеться вранці 22 липня, з нагоди Всесвітнього Дня молоді.

 

 

Повний текст промови Папи:

Дорогі брати і сестри, доброго дня!

Також і в цю неділю продовжується читання десятої глави від євангелиста Луки. Сьогоднішній уривок про Марту і Марію. Хто ці жінки? Марта та Марія, сестри Лазаря, є вірними ученицями Господа, котрі жили у Витанії. Св. Лука описує їх так: Марія, біля ніг Ісуса, «слухала слово Його», в той час як Марта клопоталась усякою прислугою (пор. Лк 10, 39-40). Вони обидві надають гостинність Господу, що зайшов в їх дім, але роблять це по-різному. Марія вмощується біля ніг Ісуса, слухаючи, Марта ж цілком занурюється в те, що потрібно зробити, і вона настільки зайнята, що звертається до Ісуса, кажучи: «Господи! чи байдуже Тобі, що сестра моя одну мене залишила служити? скажи їй, щоб мені помогла» (40). І Ісус відповідає їй з м’яким докором: «Марто, Марто, ти побиваєшся і клопочешся про багато, одного ж потрібно»(р. 41-42).

Що ж хоче сказати Ісус? У чому полягає це «одне», що нам потрібно? Насамперед важливо зрозуміти, що мова йде не про протиставлення двох позицій: слухання слова Господа, споглядання, і конкретного служіння ближньому. Це не дві протилежні позиції, а навпаки, два одинаково важливих аспекти нашого християнського життя; два аспекти, які не слід ніколи розділяти: ними треба жити в глибокій єдності і гармонії. Чому ж тоді Марта отримує докір, нехай навіть м’який? Тому що вона вважала важливим тільки те, що робила в той момент, тобто, була занадто поглинена і стурбована «справою». Для християн справи служіння і милосердя ніколи не відірвані від головного джерела нашої дії: тобто, від слухання Слова Господнього, від сидіння – як Марія – біля ніг Ісуса, в позі учня. І тому Марта отримала докір.

Також і в нашому християнському житті молитва і дія повинні бути глибоко з’єднані. Молитва, яка не веде до конкретної дії по відношенню до бідного, потребуючого допомоги брата, до брата, що переживає труднощі, – це безплідна і недосконала молитва. Але таким самим чином, коли в церковному служінні приділяється увага тільки діям, надають більше значення справах, функціям, структурам, і забувають про центральність Христа, не залишають часу для діалогу з Ним у молитві, виникає небезпека служіння самим собі, а не Богові в потребуючому братові. Св. Бенедикт висловив стиль життя, до якого закликав своїх монахів, у двох словах: “ora et labora” – молись і працюй. Саме з споглядання, з міцних зв’язків дружби з Господом народжується в нас здатність жити любов’ю Бога, Його милосердям, Його ніжністю і нести все це іншим. І також наша праця з потребуючим братом, наша праця милосердя в справах благодійності, веде нас до Господа, бо ми бачимо саме Господа в потребуючих братах і сестрах.

Попросимо Пресвяту Марію, Матір слухання та служіння, щоб Вона навчила нас розмірковувати в нашому серці про Слово Її Сина, молитися з вірністю, щоб бути все більш уважними до конкретних потреб братів.

 

Після молитви:

Вітаю з любов’ю всіх присутніх прочан: сім’ї, парафії, асоціації, рухи та групи. Особливо вітаю вірних з Флоренції, Фоджі і Вілла Кастеллі, і міністрантів з Коселве разом з батьками. Я бачу там, внизу, транспарант «У добру путь!». Дякую! Дякую! Я прошу вас супроводжувати мене молитвою в поїздці, яку я завтра розпочинаю. Як ви знаєте, я відправлюся в Ріо-де-Жанейро, в Бразилію, з нагоди XXVIII Всесвітнього Дня Молоді. Там буде багато молоді, з усього світу. І я думаю, що це можна назвати Тижнем Молоді: так, саме Тижнем Молоді! Героєм цього тижня буде молодь. Всі, хто їдуть в Ріо, бажають чути голос Ісуса, слухати Ісуса: «Господи, що я повинен зробити з мого життя? Яким є мій шлях ? ». Також і ви. Не знаю, чи є тут сьогодні на площі молодь: є молодь? Так от: ви, що стоїте тут, на площі, запитайте те ж саме у Господа: «Господи Ісусе, що я повинен зробити з мого життя? Яким є мій шлях? ». Віддаймо ж в руки Пресвятої Діви Марії, настільки любленої і шанованої в Бразилії, ці питання: те, яке задасть молодь там, і те, яке задаєте ви сьогодні. І нехай допоможе нам Богородиця в цьому новому етапі паломництва.

Всім бажаю щасливого неділі! Смачного обіду. До побачення!

Джерело: http://popefrancis.org.ua