Ангел Господній: Можемо звіщати тільки те, чим живемо
  • Пон, 28/10/2019 - 10:37

Звертаючись до вірних, що зібралися на молитву «Ангел Господній» в неділю, 27 жовтня 2019 р., на площі святого Петра, Святіший Отець пригадав про завершення Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, присвяченої панамазонському регіонові. Папа зазначив, що слова першого літургійного читання із старозавітної книги Сираха під час завершальної Святої Меси пригадують про відправну точку цього синодального шляху: «Бог вислуховує просьбу покривдженого» (Сир 35, 13). Волання бідних і волання землі, за його словами, дійшло до нас з Амазонії й ми не можемо вдавати, що ми його не почули.

Вселенський Архиєрей наголосив, що ця подія стала втіленням самого слова «синод», що з грецької означає «разом прямувати вперед». Цей був спільний шлях в слуханні одні одних, не приховуючи труднощів та досвідчуючи красу прямування вперед в єдності для того, аби служити.

Наступник святого Петра зазначив, що натхненням цього етапу синодального шляху можуть стати слова другого літургійного читання дня, в якому, перебуваючи на смертному ложі, св. апостол Павло звертається до Тимотея: «Господь став при мені й підкріпив мене, щоб проповідь здійснилася через мене та щоб усі погани її чули, а я визволився з левиної пащі» (ІІ Тим 4, 17). Останнє бажання св. Павла, за словами Папи, полягає в тому, аби Євангеліє звіщалося всім народам. Він додав, що наслідуючи приклад апостола Павла, кожен з нас може запитати себе про те, що ми робимо для Євангелія.

«Під час Синоду ми себе запитували про це, бажаючи відкрити нові шляхи звіщення Євангелія», – підкреслив Святіший Отець, додаючи, що звіщаємо тільки те, чим живемо. «А для того, щоб жити Христом, жити Євангелієм, потрібно виходити поза себе самих».

«Ми відчули спонуку вийти у відкрите море, – наголосив Наступник святого Петра, – залишити затишні береги наших безпечних портів, аби увійти в глибокі води: не в болотисті води ідеологій, а у відкрите море, в якому Дух запрошує закидати сіті».

За постсинодальний шлях Папа Франциск закликав молитися до Пречистої Діви Марії, Яку почитають як Царицю Амазонії, «Яка з покірною материнською мужністю стала захисницею найменших і покровом покривджених».