Ангел Господній з Папою Франциском 1 січня 2015 року
  • Чтв, 01/01/2015 - 23:58

Промова Святішого Отця під час зустрічі з вірянами на площі святого Петра. Про споглядання Марії, позбавлення від легалізму, день хрещення та привітання Богородиці.

Дорогі брати і сестри, доброго дня і доброго нового року!

Цього першого дня року, у радісній, хоч холодній атмосфері Різдва Христового, Церква заохочує нас свій погляд віри і любові звернути на Матір Ісуса. В Ній, покірній жінці з Назарету, «Слово стало Тілом і оселилося між нами» (Йо 1,14). Тому не можливо відокремити споглядання Ісуса, Слова життя, Яке стало видимим ( 1 Йо 1,1), від споглядання Марії, Яка обдарувала Його своєю любов’ю і Його людським тілом. Сьогодні чуємо слова апостола Павла: «зіслав Бог свого Сина, народженого від жінки» (Гал 4,4). Ці слова «народженого від жінки» є есенцією і тому більш сильно виражають справжність людської природи Божого Сина. Як стверджує один із Отців Церкви, св. Афанасій: «Спаситель дійсно став людиною і з цього факту випливає спасіння цілого людства» (Лист до Епіклета, PG 26).

Апостол Павло також додає: «народився під законом» (Гал 4,4). Цим висловом підкреслює, що Христос прийняв людську природу визволяючи нас від замкненої ментальності легалізму. Закон, позбавлений благодаті, стає тягарем, який не можливо нести і замість добра приносить нам шкоду. Ісус сказав, що субота є для людини, а не людина для суботи. Саме це привід того, що Бог посилає свого Сина на землю, аби став людиною: для визволення, відродження.

Визволення, щоби «викупити тих,які під законом» (в. 5), а відкуплення відбувається у момент смерті Ісуса на хресті. Відродження насамперед для того, «щоб ми прийняли усиновлення» (в.5). Включені до Нього, люди стають справді Божими дітьми. Цей дивовижний перехід відбувається в нас у момент хрещення, він прищеплює нас як живих членів до Христа і включає до своєї Церкви.

На початку нового року нам варто пригадати день свого хрещення:  відкриймо знову дар, отриманий в цьому таїнстві, що нас відродив до нового життя, Божого життя. Це сталося завдяки Матері Церкві, зразком якої є Марія. Через хрещення ми введені у єдність з Богом і нас не залишено під владою зла і гріха, але отримуємо любов, ніжність, милосердя Небесного Отця.

Ще раз запитую: хто з вас пам’ятає день свого хрещення, дату хрещення? Підійміть руку! Багато з вас, але не так багато. Ті, що не пам’ятають отримують домашнє завдання: дізнатись дату і зберігати її в серці. Можете попросити допомоги у батьків, хрещених, тітки і дядька, бабусь і дідусів. Коли мене охрестили? Це святковий день. Зробіть це. Добре буде подякувати Богу за дар хрещення.

Ця близькість Бога до нашого життя дає нам справжній мир, Божий дар, про який хочемо благати, особливо сьогодні, у Всесвітній день миру. Читаю на одному з написів: «Мир завжди можливий!». Завжди можливий, маємо про це піклуватися. Корінням миру є молитва. Мир завжди можливий, а наша молитва є у витоків миру; вона чинить, що народжується мир. Сьогодні Всесвітній день миру. «Вже не раби, а брати» - це послання сьогоднішнього дня, бо війни завжди нас поневолюють. Це послання, що торкається кожного з нас. Ми всі покликані боротися з будь-якими формами невільництва і будувати братерство. Всі, кожен залежно від міри своєї відповідальності. І запам’ятайте добре: мир можливий. У витоків миру завжди є молитва. Молімося про мир! Є також школи миру. Маємо розвивати виховання до миру.

Марії, Матері Бога і нашій представляємо наші постанови робити добро. Просімо Її, щоби розгорнула над нами і над усіма днями нового року плащ своєї материнської опіки: «нашими молитвами не погордуй в скорботах наших, але від усілякої небезпеки збавляй нас завжди, Діво преславна і благословенна».

Заохочую вас усіх привітати Марію як Матір Божу. Привітати Її словами: «Свята Матір Божа». Так як Її називали віряни Ефесу в перші віки християнства, коли при вході до храму кричали до своїх пастирів це привітання звернене до Богородиці: «Свята Матір Божа!». Усі разом повторюймо тричі: «Свята Матір Божа!».