«Ангел Господній» з Папою Франциском 2 березня 2014
  • Нед, 02/03/2014 - 14:52

Людство потребує справедливості, примирення, миру, та зможе отримати це, лише повернувшись усім серцем до Бога. На цьому наголосив Папа Франциск після проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 2 березня 2014 р., пригадавши про те, що наступного тижня розпочинається Великий Піст – «шлях Божого люду до Пасхи, шлях навернення, боротьби проти зла зброєю молитви, посту й милосердя». «Ввійдімо у Великий Піст у дусі братньої солідарності з тими, які в цей час переживають випробування бідністю та насильницькими конфліктами», – закликав він.

У своєму повчанні, виголошеному перед молитвою, Святіший Отець коментував біблійні читання цього дня, які у літургії латинського обряду присвячені темі Божого провидіння. Це, зокрема, Христовий заклик, записаний євангелистом Матеєм: «Гляньте на птиць небесних: не сіють і не жнуть, ані не збирають у засіки, а Отець ваш небесний їх годує!.. Гляньте на польові лілеї, як ростуть вони: не працюють і не прядуть. Та я кажу вам, що й Соломон у всій своїй славі не вдягався так, як одна з них».

«Згадуючи про багатьох людей, які живуть в непевних умовах, чи навіть в нужді, яка порушує їхню гідність, ці Ісусові слова можуть здаватися абстрактними, чи навіть ілюзією. Але в дійсності, вони, як ніколи, актуальні!» – наголосив Папа, зазначаючи, що вони пригадують нам про те, що не можна служити двом панам – Богові та багатству. Тобто, «доки кожен намагатиметься нагромаджувати для себе, то ніколи не настане справедливість», а якщо, «довіряючи Божому провидінню», разом шукатимемо Божого царства, тоді «нікому не забракне найнеобхіднішого».

За словами Святішого Отця, у серці, опанованому пристрасним бажанням посідати, вже не має місця для Бога. І саме тому Ісус неодноразово попереджував багачів про «небезпеку» покладати надію на земні добра. А коли залишити Богові «те місце, яке Йому належить, тобто, перше», тоді Його любов «веде до того, щоб ділитися багатствами, віддавати їх на служіння проектам солідарності та розвитку».

«Дорога, яку Ісус нам вказує, може здаватися не надто реалістичною в контексті загальної ментальності та проблем, пов’язаних з економічною кризою, – вів далі Папа, – але якщо добре придивитися, то вона веде нас до правильної шкали цінностей». Адже Господь вказує на те, що життя цінніше за їжу, а тіло – цінніше за одяг. Отож, щоб нікому не забракло хліба, води, одягу, дому, праці, «потрібно, щоб всі ми визнали себе дітьми Небесного Отця, а, отже, братами й сестрами між собою».

Підсумовуючи, Святіший Отець закликав молитися до Пречистої Діви Марії, Матері Божого провидіння, ввіряючи Їй «наше життя, шлях Церкви та людства», а також просячи Її заступництва у тому, щоб «всі ми намагалися жити просто і помірковано, звертаючи увагу на найбільш потребуючих ближніх».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va